Ziua Holocaustului, comemorată în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

suntem mândri şi le vedeţi în imagini în Muzeul Holocaustului. Convoaie de evrei şi romi, păzite de militari în uniforma armatei române, vagoane cu inscripţia căilor ferate române şi

suntem mândri şi le vedeţi în imagini în Muzeul Holocaustului. Convoaie de evrei şi romi, păzite de militari în uniforma armatei române, vagoane cu inscripţia căilor ferate române şi evreii coborâţi îmbrânciţi din vagoane, suprafeţe mari cu oameni împuşcaţi şi acolo vedeaţi uniforma armatei române şi grămezi de săndăluţe. Sunt imagini pe care ar trebui să le vedem toţi", a spus Băsescu, la ceremonia de punere a pietrei de temelie a Memorialului Holocaustului, din centrul Bucureştiului. şeful statului a spus că acest monument "vrea să atenţioneze public că erori precum cele petrecute în perioada în care puterea de stat din România şi-a asumat discriminarea evreilor nu trebuie să se mai repete". El a amintit de faptul că România a acceptat concluziile raportului Elie Wiesel privind Holocaustul de la noi din ţară, dar a apreciat că aceasta nu rezolvă "problema de fond a conştiinţei naţionale asupra crimelor săvârşite, într-un moment sau altul al istoriei, de către autorităţile de stat". "Cu plecăciune, cerem memoriei victimelor Holocaustului să ne dea timp să ne recuperăm realităţile în conştiinţa naţională", a cerut şeful statului român. El a spus că toţi cei 22 de milioane de români ar trebui să-şi asume "realităţile istoriei".
Nimic despre Antonescu
În discursul său ţinut la ceremonia de punere a pietrei de temelie a Memorialului Holocaustului, Băsescu nu a pomenit nici un cuvânt despre mareşalul Ion Antonescu, cel care a condus România între 1941 şi 1944 şi a fost responsabil de acţiunile împotriva evreilor din teritoriile administrate de această ţară. Acum câteva zile, Traian Băsescu a spus despre fostul conducător al României că a fost un militar "aproape genial".

Romii şi-au comemorat semenii dispăruţi în Holocaust
Comunitatea romilor din ţară, reprezentată de fundaţiile "Amare Romentza" şi "Romani CRISS", a organizat, ieri, în Capitală, un marş pentru comemorarea victimelor Holocaustului şi pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor actuale ale etniei. Aproximativ 50 de participanţi au adus un omagiu pentru cei 38.000 de romi, dintre care peste 6.000 de copii, deportaţi şi omorâţi în perioada 1942-1944. Marşul a pornit din faţa Ministerului Culturii şi a urmat traseuul Şoseaua Kiseleff - Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Piaţa Universităţii. Participanţii la marş au purtat pe braţ câte o banderolă neagră inscripţionată cu litera "Z", de la cuvântul german Zigeuner (ţigan), însemn care era obligatoriu pentru romii deportaţi, la fel ca steaua lui David purtată de evrei. Pe lângă banderole, manifestanţii au venit pregătiţi şi cu pancarte inscripţionate prin care atrăgeau atenţia asupra ororilor Holocaustului şi a posibilităţii "repetării istoriei". Marşul s-a încheiat cu intonarea unei strofe din Imnul Internaţional al Romilor şi cu dorinţa participanţilor ca etnia lor, cea mai mare din Europa de Est, să fie luată în seamă şi integrată în societatea actuală.

Slujbe în mai multe oraşe
Holocaustul a fost comemorat, ieri, în mai multe judeţe din ţară, prin divese manifestări şi slujbe. La Oradea, de unde au fost deportaţi în lagărele naziste 30.000 de evrei, Ziua Holocaustului a fost comemorată la Monumentul martirilor evrei. În Covasna, manifestarea s-a desfăşurat la monumentul ridicat în incinta actualului Colegiu universitar "Babeş- Bolyai" din Sfântu Gheorghe, pe locul unde, în urmă cu aproape şase decenii, a existat un lagăr în care au fost deţinuţi evreii din zonă, înainte de a fi deportaţi la Auschwitz. La Sinagoga şi la Monumentul Holocaustului din Târgu Mureş a avut loc comemorarea evreilor deportaţi din judeţul Mureş. Vorbitorii au evocat tragicele momente petrecute cu şase decenii în urmă în acest oraş, când, la vechea fabrică de cărămidă, a fost adunată întreaga populaţie evreiască din bazinul Mureşului superior. Cei 7.500 de evrei au fost apoi îmbarcaţi în trenuri pentru vite, fiind trimişi spre diverse lagăre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite