Zilele Muzeului, la fabrica de blănuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul nu se poate desfăşura la Palatul Baroc, care şi-a restrâns spaţiul expoziţional după retrocedare. Ediţia a XIII-a a Zilelelor Muzeului Ţării Crişurilor şi a patra a Nopţii Muzeelor se va desfăşura în perioada 16-20 mai, la Rovex, fabrica de blănuri de pe strada Griviţei.

ei interesaţi de cultură şi frumos vor avea ocazia să admire, în seara de 16 mai, prima din Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, o expoziţie cu lucrările pictorului orădean Traian Goga. Echipa muzeului a pregătit o expoziţie retrospectivă cu lucrări din creaţia pictorului orădean care a trăit între 1916 şi 1989, dar care nu a intrat în conştiinţa multor orădeni.
Tot în prima seară va fi prezentată o colecţie de imagini 3D cu viitoare faţă a muzeului, după ce va fi gata noul sediu. În spaţiul generos pe care îl are în sediul fostei garnizoane, galeriile vor fi amenajate diferit de cele din Palatul Baroc şi vor apărea noutăţi, inclusiv un vivariu. Prima seară se va încheia cu un concert de latin jazz susţinut de trupa Kim. În curtea fabricii, va fi organizată o expoziţie inedită de maşini, cu modele vechi ale unor mărci renumite.

Gratuit la muzee

În 17 mai, vor putea fi vizitate în mod gratuit casele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr şi Ady Endre. În 18 mai, programul filarmonicii orădene va fi legat de Zilelele Muzeului şi va cuprinde arii din opera şi operete. În 19 mai, la Muzeul Aurel Lazăr vor avea loc lansări de carte, iar la Galeria de Arte Vizuale, un vernisaj de sculptură polimorfă.
Manifestările se încheie în 20 mai, cu o expoziţie de pictură şi semnarea protocolului de colaborare între muzeul orădean şi cel din Debreţin. Cele două muzee colaborează de mai mulţi ani, iar după semnarea documentului legăturile dintre ele se vor intensifica. Clădirea fostei garnizoane este în plin proces de transformare pentru a putea găzdui expoziţiile şi piesele muzeului. Lucrările au început cu întârziere. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a considerat că lucrarea a fost acordată preferenţial şi a cerut corpului de control al Guvernului să verifice legalitatea licitaţiei. Pentru că răspunsul forului de control a fost ambigu, Ţîrle a acceptat executantul selectat prin licitaţie, dar a cerut şi obţinut renegocierea contractului.

Sediul din Palatul Baroc

Muzeul Ţării Crişurilor funcţionează în Palatul Ba-roc de 55 de ani. În ur-ma retrocedării imobilului Episcopiei Romano-Catolice, instituţia de cultură şi-a restrâns spaţiul pentru expoziţii, majoritatea pieselor fiind ambalate în cutii şi aşteptând mutarea. Consiliul Judeţean plăteşte acum pentru muzeu o chirie de 6.100 euro lunar, Episcopiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite