Zid chinezesc împotriva şoarecilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O invazie masivă de rozătoare distruge câmpurile din centrul Chinei, astfel că localnicii construiesc un zid de apărare Autorităţile din provincia chienză Hunan ridică o barieră din

O invazie masivă de rozătoare distruge câmpurile din centrul Chinei, astfel că localnicii construiesc un zid de apărare

Autorităţile din provincia chienză Hunan ridică o barieră din beton, lungă de 40 km şi înaltă de un metru, în încercarea de a stăvili miliardele de şoareci de câmp ce au invadat zona. Peste o jumătate de milion de hectare sunt ameninţate de armata rozătoarelor.

Punctul de pornire al ofensivei celor peste două miliarde de şoareci este lacul de apă dulce Dongting, al doilea ca mărime din China. În ultimele şase luni, regiunea a fost afectată de o secetă fără precedent, astfel că apele acestuia au început să scadă dramatic.

Din acest motiv, autorităţile au deschis "porţile" îndiguirilor de pe Fluviul Albastru care alimentează lacul. Şuvoiul apelor a inundat milioane de vizuini de şoareci de câmp, astfel că aceştia au invadat câmpurile din vecinătate.

Specialiştii au calculat că în apropierea lacului Dongting trăiesc peste două miliarde de şoareci, ceea ce înseamnă aproape câte doi pe cap de locuitor. Inundarea habitatului lor a declanşat o criză social-ecologică nemaiîntâlnită până în prezent.

Furci şi reţele de bambus

Ţăranii au început vânătoarea asediatorilor rozători creând mai întâi grupuri de supraveghere, pe timp de zi şi de noapte, înarmate cu furci şi lopeţi. Apoi, şi-au încercuit terenurile cu reţele de bambus. Acestea au cedat însă, în faţa miliardelor de canini neobosiţi. Astfel, mii de tone de grâu, verdeaţă, fructe şi orez au fost distruse de apetitul insaţiabil al micilor rozătoare.

O altă încercare ratată: localnicii au adus în zonă sute de bufniţe, care nu a făcut însă faţă cantităţii enorme de "hrană". În disperare de cauză, a apărut idea construirii unui zid de apărare din beton, în speranţa că "musafirii" nu vor avea cum să-l roadă şi, de la înălţimea acestuia, vor fi reperaţi şi vânaţi mai uşor. Declaraţia de război dintre oameni şi şoareci constituie un fapt neobişnuit în China.

În această ţară, şoarecele de câmp nu este asociat cu oroarea pe care o trezeşte occidentalilor şi nici cu epidemiile devastatoare de ciumă sau de alte maladii mortale. De fapt, micile rozătoare sunt privite cu ochi îngăduitori, ba chiar în unele zone - cu simpatie.

Prezenţa lor este considerată un semn de abundenţă: dacă se aciuează pe lângă o casă, înseamnă că au ce roade. În plus, apariţia sau dispariţia lor bruscă este considerată un semn fie de pericol, fie de bun augur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite