Ziarista Florence Aubenas, eliberata dupa 5 luni de captivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ea a fost tinuta in aceeasi celula cu jurnalistii romani

"Florence Aubenas a fost eliberata si e in drum spre Franta. Va sosi seara, pe aeroportul Villacoublay". Este anuntul facut ieri, la 11h30 (ora Romaniei), de Ministerul de Externe de la Paris, anunt care a provocat o imensa usurare in Franta intrucat luase sfarsit cosmarul celor 157 de zile de captivitate ale ziaristei de la "Liberation" si ale interpretului ei, Hussein Hanun al-Saadi. Eliberarea ziaristei de la Liberation clarifica multe dintre aspectele controversate ale rapirii celor trei ziaristi romani. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au putut spune acum ca au stat in aceeasi celula cu Florence Aubenas. Ei nu au raspuns, dupa eliberare, la toate intrebarile privind captivitatea lor pentru a proteja viata colegei lor de suferinta, Florence Aubenas. Marie Jeanne Ion a afirmat ca ziarista franceza le-a sustinut moralul in cele mai grele momente ale detentiei. Cei doi erau sanatosi, atat cat pot fi doi oameni care au fost captivi 157 de zile, cea mai mare perioada petrecuta in Irak de doi ostatici. In privinta imprejurarilor eliberarii lor, s-a spus ca, sambata, in jurul orei 16 (17h00, la Bucuresti), ei au fost lasati in "marele Bagdad", de unde au fost recuperati si dusi la Ambasada Frantei. De acolo, Hanun a mers acasa, unde il asteptau sotia, Suha, cei patru copii si membrii numeroasei sale familii. Evident, a fost sacrificat imediat berbecul traditional in momente de sarbatoare la musulmani. Din motive de securitate, stirea eliberarii lor s-a transmis abia a doua zi, la sfarsitul diminetii, dar familia lui Florence a fost informata inca de sambata de Chirac. Imediat ce au aflat-o, ziaristii romani fosti ostatici in Irak au precizat, pe rand, ca Florence a fost detinuta in acelasi loc cu ei si de aceeasi grupare - Muad ibn Jabal. La Paris, unde bucuria a fost de nedescris, presedintele Jacques Chirac si-a exprimat public "fericirea imensa" provocata de eveniment. La fel au procedat noul premier, Dominique de Villepin, si alte oficialitati. La TV5 au intervenit pe rand, in direct, parintii, Benoit si Jacqueline, sora, Sylvie, si fratele ei, Olivier, care si-au stapanit cu greu lacrimile si emotiile. La sediul ziarului "Liberation" a fost o bucurie de nedescris, directorul publicatiei si adjunctul sau au facut declaratii speciale. Astfel, ultimul a spus: "De mai multe zile stiam ca lucrurile evoluau favorabil si ca intram in faza finala. Am fost informati despre eliberare si recuperarea lor sambata. Am urmarit situatia in timp real". "Conditiile eliberarii lor sunt asemanatoare cu cele ale lui Christian Chesnot si George Malbrunot: o intalnire in marele Bagdad, o masina, ostaticii...".
15 milioane de dolari in schimbul eliberarii?
Dincolo de cuvintele sibilinice se afla negocieri lungi si dificile si o importanta suma de bani. Sambata dimineata, ca din intamplare, la Paris a circulat zvonul ca, inca de la inceput, rapirea n-a fost de ordin politic, ci criminal, cerandu-se in schimbul eliberarii 15 milioane dolari. Ziaristii francezi buni cunoscatori ai zonei sustin ca nici o eliberare - exceptand-o pe cea a unui ostatic filipinez - nu s-a facut decat in schimbul unei sume consistente, iar afirmatia ar fi valabila si in cazul celor trei jurnalisti romani. De altfel, cand au fost eliberate cele trei ostatice italiene - Simona Pari si Simona Torretta si, respectiv, jurnalista Giuliana Sgrena - si ca si ziaristii francezi - Georges Malbrunot si Christian Chesnot - atat in presa din tarile respective, cat si din alte state s-a scris ca rascumpararea s-a realizat in urma unor tranzactii financiare, care nu se vor sti public vreodata.
Rapirile - o industrie la Bagdad
In Irakul de "dupa razboi", industria rapirilor a luat un avant deosebit. Arabi, asiatici, europeni, americani si irakieni au fost luati ostatici pe rand ori in grup, ei provenind fie din tari membre ale coalitiei, fie din state care au condamnat interventia armata in Irak. Circa 30 de ostatici au fost ucisi, multi decapitati. Intre acestia din urma s-a aflat si ziaristul italian Enzo Baldoni, decapitat la 26 august 2004. Din aceasta ultima categorie fac parte americani, englezi, nepalezi (12 oameni din aceasta tara fiind executati in acelasi moment), turci (cel putin zece fiind ucisi) etc. Florence Aubenas are 44 de ani si o cariera deosebita de jurnalist care a relatat de pe diferite fronturi, din Kosovo in Afganistan, din Ruanda in teritoriile palestiniene ori in Irak. Cunoaste situatia din Bagdad si din zona, este un computer "viu" si are relatii in diferite straturi ale societatii irakiene. Fire deschisa, dornica de a afla lucruri noi de la un coleg, este o devoratoare de carti, ea insasi scriind cateva volume de succes. Sechestrarea ei a reprezentat un soc printre confratii aflati la Bagdad, ea provenind dintr-o tara care n-a acceptat invadarea Irakului si nu are trupe in aceasta tara. Ziarul la care lucreaza, "Liberation", este unul de stanga. Sunt amanunte care n-au contat pentru rapitori si mai ales pentru cei care-i comanda. Or, poate tocmai acestea au fost la originea luarii ei ca ostatica. La randul lui, Hanun este un reprezentant tipic al irakianului care lucreaza pentru un strain: e bun la toate. Ghid, translator, sofer si chiar gardian. A fost angajat al tuturor trimisilor in Irak ai ziarului "Liberation".

Ambasadorul Frantei in Irak: "O operatiune a serviciilor noastre secrete si o excelenta cooperare cu autoritatile romane"
Ambasadorul Frantei in Irak, Bernard Bajolet, care a mai gestionat o criza similara ostaticilor - cea a ziaristilor Christian Chesnot si Georges Malbrunot, eliberati in decembrie - a declarat ca jurnalista "era slabita, dar surazatoare", adaugand ca "ea a trecut de aceasta incercare dand dovada de un curaj exceptional". Intrebat despre un ajutor venit din partea autoritatilor romane, diplomatul a raspuns ca "aceasta operatiune a fost condusa de serviciile secrete franceze, care au experienta in acest gen de afaceri, dar au avut o excelenta colaborare cu autoritatile romane, la cel mai inalt nivel". Ambasadorul a reamintit ca Irakul "este extrem de periculos" pentru reprezentantii mass-media. "Lansez un apel la responsabilitate adresat tuturor jurnalistilor, referitor la faptul ca Irakul este o tara extrem de periculoasa", a subliniat el.

Marie-Jeanne Ion: "In detentie, Aubenas mi-a fost ca o sora mai mare"
Dupa ce a fost facut anuntul eliberarii ziaristei franceze, Marie-Jeanne Ion a declarat ca in locul in care au fost detinuti ziaristii romani s-au aflat si Florence Aubenas si Hussein Hanun. "O bucurie asa de mare n-are cum sa fie descrisa in cuvinte. Cred ca este singura veste pe care am asteptat-o de foarte mult timp", a spus Marie-Jeanne Ion, referindu-se la eliberarea ziaristei franceze si a ghidului sau. Ea a adaugat ca Florence Aubenas i-a fost, in perioada detentiei, ca o sora mai mare. "Este cel mai inteligent, puternic si bun om pe care l-am cunoscut in viata asta", a precizat Marie-Jeanne. Ea a mai spus ca isi cere iertare fata de sora lui Florence, cu care a stat de vorba dupa eliberarea ziaristilor romani, dar a adaugat ca nu i-a putut spune nimic acesteia de frica sa nu o puna pe Florence in pericol. "Cred ca a fost mai bine asa, pentru ca acum este libera", a mai spus Marie-Jeanne. Ea a mai mentionat ca, in timpul detentiei, ziaristii romani s-au aflat in acelasi loc cu Florence Aubenas, incepand cu data de 1 aprilie si pana la eliberarea primilor. Ea a mai spus ca au putut comunica intre ei chiar daca erau legati la ochi, cand gardienii nu erau prin preajma, soptind la ureche.

Ovidiu Ohanesian: "Spusele presedintelui Basescu stau sub semnul intrebarii"
Ovidiu Ohanesian, ziaristul de la Romania Libera tinut in captivitate la Bagdad timp de 55 de zile, a declarat pentru Adevarul: " Faptul ca am fost detinuti de aceeasi oameni si in acelasi loc cu Florence Aubenas arata ca Omar Hayssam nu are legatura cu rapirea noastra. Daca este asa, toata constructia prezentata de catre presedintele Basescu sta sub semnul intrebarii. In timpul cat am fost captivi la Bagdad, am comunicat cu Aubenas si cu Hussein Hanun putin si in soapta, in unele momente de neatentie ale celor care ne pazeau. Ne incurajam si ne sustineam reciproc. Abia asteptam sa ne intalnim cu ea, probabil nici in Franta, nici in Romania, ci intr-o alta tara, pe care o vom stabili de comun acord cu Florence, cand ea va fi refacuta dupa cumplitele 5 luni petrecute de ea la Bagdad."

Sorin Miscoci: "Nimeni nu ne-a impiedicat sa spunem tot ce stim"
Sorin Miscoci, cameramanul de la Prima TV rapit in Bagdad, a declarat pentru Adevarul ca "nimeni nu ne-a impiedicat sa spunem tot ce stim despre cele petrecute in timpul captivitatii noastre." Totodata, Miscoci a afirmat ca in locul in care ei au fost tinuti 55 de zile, la data eliberarii lor se mai aflau acolo doar Florence Aubenas si Hussein Hanun. "Daca am evitat sa spunem anumite lucruri, a fost doar pentru a-i proteja pe ei, nu pentru ca cineva ne-ar fi impus ce sa spunem si ce nu. Alti ostatici nu mai sunt in acel loc. Acum, fiindca totul s-a terminat cu bine, putem descrie locul respectiv, cum am fost tratati, care a fost atitudinea rapitorilor fata de noi si alte detalii de acest fel. Nu avem dezvaluiri socante de facut. Abia astept s-o revad pe Florence; nu vom merge noi in Franta, probabil ne vom intalni intr-o alta tara, vom merge la un restaurant sa vorbim si sa ne cunoastem cu adevarat."

Avionul cu Aubenas la bord a decolat din Cipru spre Franta
Avionul guvernamental francez care a adus-o la Paris pe jurnalista Florence Aubenas, eliberata dupa cinci luni de captivitate in Irak, a decolat, ieri, la ora locala 15.55 (15.55, ora Romaniei), de la o baza militara din sud-vestul Ciprului. Fosta ostatica sosise cu cateva minute mai devreme din Irak, la bordul unui avion militar C-130 Hercules, care s-a oprit la baza Andreas Papandreou din Paphos, in apropiere de aeronava Falcon, la bordul careia se afla ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy. Un responsabil cipriot aflat la aerodrom a declarat ca ministrul francez a imbratisat-o pe jurnalista, care parea "fericita".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite