Ziarele româneşti adoptă suportul ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ieftină şi cu mai puţin praf, hârtia pe care sunt tipărite cotidienele a primit floricica europeană Marile ziare şi reviste ale lumii îşi tipăresc o parte din tiraj pe hârtie

Mai ieftină şi cu mai puţin praf, hârtia pe care sunt tipărite cotidienele a primit floricica europeană

Marile ziare şi reviste ale lumii îşi tipăresc o parte din tiraj pe hârtie ecologică. Tendinţa folosirii acestui tip de hârtie a pătruns şi pe piaţa românească, unde principalii importatori aduc hârtie ce conţine un procent scăzut de celuloză pură, dar un procent important de hârtie reciclată. Specialiştii de pe piaţa hârtiei susţin că cea reciclată e mai ieftină şi conţine mai puţin praf.

Toate ziarele mari din Europa folosesc în prezent hârtie reciclabilă. În general, numai revistele glossy nu folosesc deloc hârtie reciclată, deoarece albul tipărit trebuie să fie foarte curat.

Recent, UPM International, unul dintre cei mai mari producători de hârtie de ziar, prezenţi şi în România, a primit eticheta ecologică "EU flower" de la Uniunea Europeană, pentru sorturile de hârtie, pentru cea de reviste, dar şi pentru cea de saci şi pungi.

"Toată hârtia pentru ziare importată pentru piaţa românească conţine cam 60-80% hârtie reciclată", spune Alina Stancu, reprezentant al firmei Carpatica, unul dintre dealerii locali ai UPM International. Aceasta arată că "în foarte puţine locuri din lume se mai foloseşte celuloză pură pentru tipar".

Adevărul, pe hârtie reciclată!

În prezent, toate ziarele mari din România, precum "Adevărul", "Jurnalul Naţional", "Libertatea" sau "România liberă", folosesc hârtie ce conţine şi hârtie reciclată. "Pentru a fi ecologică, fiecare sortiment de hârtie trebuie să conţină un anumit procent de celuloză şi un anumit procent de celuloză pură", spune Hadrian Mateescu, de la Adevărul Holding. El precizează că, în ţară, ziarul "Adevărul" foloseşte hârtie reciclată în proporţie de 40%. "Am reuşit să scădem procentul de hârtie ce conţine un grad mare de celuloză pură", arată Mateescu.

Jumătate din cifra de afaceri înseamnă hârtie reciclabilă

Un alt mare producător, J W Cappelen, prezent în România arată că 5% din hârtia de ziar pe care o importă e ecologică. "Jumătate din cifra noastră de afaceri, adică aproximativ 2 milioane de euro pe an, înseamnă hârtie reciclabilă", arată Marian Stavri, reprezentant al firmei JWC.

Alte trusturi de presă sunt mai sceptice cu privire la folosirea hârtiei reciclabile. "În cea mai mare parte, editorii îşi doresc ca lucrările să fie tipărite pe hârtie având un grad de alb cât mai ridicat şi o textură cât mai compactă.

La noi încă nu a prins tendinţa folosirii hârtiei reciclabile", a declarat Sebastian Cârneci, reprezentantul grupului Realitatea-Caţavencu. El mai spune că în străinătate hârtia reciclabilă se foloseşte cu destul succes, dar acolo opţiunile sunt dictate de grija acordată mediului şi conservării acestuia.

Cum se acordă eticheta ecologică

Pentru a certifica hârtia drept ecologică, producătorii trebuie să demonstreze originea tuturor fibrelor conţinute. În plus, mai mult de 10% din fibre trebuie să provină din păduri special amenajate. Ecologic trebuie să fie întreg procesul de tipărire, inclusiv consumul de energie şi vopselele folosite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite