Ziar secuiesc, confiscat de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eur?pai Ido a fost ridicată de pe tarabele din Târgu Mureş deoarece publica proclamaţia de autonomie a secuilor

astfel de afişe au fost răspândite şi în municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv oraşele Baraolt şi Covasna. Pe un alt afiş se regăsesc pozele liderilor CNS, la adresa unora fiind lansate diverse acuzaţii.
Poliţiştii au ridicat, de la mai multe chioşcuri de presă din Târgu Mureş, toate exemplarele numărului 5/2006 ale publicaţiei "Európai Idö" (Timpul european), care conţine un material privind o proclamaţie ce vizează crearea naţiunii secuieşti, pe data de 15 martie. Redacţia săptămânalului, editat la Sfântul Gehorghe, precizează că această proclamaţie, în 12 puncte, circulă pe internet şi ei doar o reproduc ca atare, fără să aibă vreo legătură cu autorii. Documentul cere proclamarea de urgenţă a unei naţiuni secuieşti şi se face apel la Ungaria pentru susţinerea acestei iniţiative. "Solicităm ONU, Uniunii Europene şi Parlamentului European să recunoască drepturile de autodeterminare a naţiunii secuieşti, similar celor obţinute cu arma de către albanezii din Kosovo", se arată în punctul 9 al Proclamaţiei.
şeful IJP Mureş, Nicolae Căbulea, ne-a declarat că s-au ridicat aceste exemplare în vederea examinării, pe motiv că ele aduc atingere siguranţei naţionale, ulterior urmând să fie înapoiate distribuitorilor de presă. "Dacă vom constata că materialele conţinute în această publicaţie atentează la Constituţia ţării şi nu respectă legislaţia în vigoare, vom face demersurile necesare pentru a ne declina competenţa în favoarea Parchetului. Nu este o confiscare propriu-zisă. Este vorba de ridicarea lor, o măsură procedurală prevăzută de Codul de Procedură Penală", a precizat Nicolae Căbulea. Ca urmare a acţiunii IPJ Mureş, Liga Pro Europa a solicitat IPJ Mureş, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să comunice în baza cărui mandat s-a desfăşurat operaţiunea şi care este autoritatea care a emis ordinul de confiscare a săptămânalului "Európai Id". Copreşedinta LPE, Smaranda Enache, a declarat că decizia de confiscare a unor publicaţii este de o deosebită gravitate şi de aceea s-a solictat IPJ Mureş să dea relaţii asupra tuturor cazurilor de operaţiuni similare întreprinse în trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite