Zgârie-nori ridicat în buricul Băniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În locul unei case din centru, un om de afaceri vrea să construiască o clădire de 27 de etaje Arhitecţi din Bănie resping proiectul imobiliar, care nu numai că modifică regimul de

În locul unei case din centru, un om de afaceri vrea să construiască o clădire de 27 de etaje

Arhitecţi din Bănie resping proiectul imobiliar, care nu numai că modifică regimul de înălţime al zonei, ci va pune probleme traficului şi locurilor de parcare.

Un om de afaceri craiovean vrea să ridice la kilometrul zero al oraşului cea mai înaltă clădire din Bănie. Ştefan Cherciu, patronul firmei de termopane "Casa Noastră", a cumpărat sediul Direcţiei Agricole şi Dezvoltării Rurale Dolj în 2007. Aici vrea să construiască un zgârie-nori de 27 de etaje, înalt de 115 metri. Proiectul nu este pe placul arhitecţilor craioveni.

Preşedintele Uniunii Arhitecţilor din România, filiala teritorială Oltenia, Pavel Popescu, a făcut un sondaj printre colegii săi referitor la proiectul lui Cherciu. "Din 80 de arhitecţi care au fost incluşi în acest sondaj, 70 s-au declarat împotriva acestui proiect", a spus Pavel Popescu.

Trafic sugrumat

Arhitectul a precizat care sunt motivele pentru care proiectul omului de afaceri este respins. "În zonă, regimul de înălţime este de 30 de metri. Acolo sunt multe clădiri-monument şi ar trebui să se ţină cont de acest lucru. Nu în ultimul rând, noi am luat în calcul ce implică asupra traficului o asemenea clădire. Dacă acum traficul este strangulat, ce se va întâmpla în momentul în care vor veni şi vor pleca din această clădire cei peste 1.500 de oameni, care în majoritatea lor vor veni cu maşina la serviciu?", a mai spus Popescu.

UAR Oltenia a trimis de altfel o adresă Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj, prin care se pronunţă categoric împotriva amplasării construcţiei de 115 metri în Valea Vlăicii. Proprietarul clădirii ce urmează a fi transformată spune însă că investiţia sa este una cât se poate de normală.

"Ştiţi cum este atunci când ieşi din tipar şi vrei să construieşti altceva, se găsesc câţiva care să se opună.

Arhitecţii au obiecţiuni legate de regimul de înălţime", a adăugat Cherciu. Există şi puncte de vedere printre arhitecţi favorabile proiectului.

"Proiectul propune un sistem tehnologic cum nu s-a mai folosit în Craiova. Va fi o bară de sticlă care se va vedea din toate colţurile Craiovei, care se potriveşte down-townului Băniei", a precizat Emilian Ştefârţă.

Avize în curs de obţinere

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Craiova din luna iulie ar fi trebuit să se afle şi proiectul de hotărâre referitor la aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUZ) cu privire la construirea unui imobil cu regim de înălţime 5S+P+27, cu destinaţia birouri, pe strada Ştefan cel Mare nr. 3A.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Craiova, Carmen Licu, proiectul de hotărâre nu a mai fost dezbătut de consilierii municipali pentru că societatea în cauză nu a adus toată documentaţia necesară aprobării

PUZ-ului respectiv.

"Ne mai trebuiau două avize, pe care sperăm să le obţinem până la viitoarea şedinţă a Consiliului Local Craiova", a explicat Ştefan Cherciu.

Ştiţi cum este atunci când ieşi din tipar şi vrei să construieşti altceva, se găsesc câţiva care să se opună. Arhitecţii au obiecţiuni legate de regimul de înălţime.
Ştefan Cherciu,
om de afaceri

Investiţie de 40 milioane de euro

Proiectul presupune o clădire pentru birouri, cu o parcare subterană pe cinci nivele şi este estimat la 40 milioane de euro.

Ştefan Cherciu a donat Consiliului Judeţean Dolj şapte hectare de teren pe raza localităţii Pileşti pentru construcţia noului Spital Regional.

Omul de afaceri a devenit un jucător important pe piaţa imobiliară din Craiova, cumpărând masiv teren în localităţile din jurul Băniei.

Cherciu are în plan construcţia unui mall la Malu Mare.

Dacă acum traficul este strangulat, ce se va întâmpla când vor veni şi vor pleca din această clădire peste 1.500 de oameni, care în majoritatea vor veni cu maşina la serviciu?
Pavel Popescu,
preşedinte UAR Oltenia

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite