Zeci de vile scoase din Dunare prin "metoda basculantei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sutele de potentati ai zilei care si-au tras abuziv vile si case de vacanta pe Clisura Dunarii, intre Orsova si Svinita, vor fi luati la puricat in perioada imediat urmatoare. La sfarsitul saptamanii

Sutele de potentati ai zilei care si-au tras abuziv vile si case de vacanta pe Clisura Dunarii, intre Orsova si Svinita, vor fi luati la puricat in perioada imediat urmatoare.
La sfarsitul saptamanii
trecute, noul director al Apelor Romane Mehedinti, Adrian Draghici, insotit de o echipa de inspectori din cadrul institutiei au constatat dezastrul in urma unei vizite in zona. De la bordul unei ambarcatiuni cu care s-au deplasat pe Dunare, oamenii legii au vazut ca majoritatea vilelor si anexelor acestora infipte pe malul fluviului sunt prevazute cu umpluturi de pamant. Mai exact, pe locurile unde odata exista luciu de apa, in mod surprinzator se afla terenuri. "Aici s-a construit ca-n jungla si nu exista nici un aviz din partea Apelor Romane Mehedinti. Deja am solicitat tuturor primariilor din zona Clisurii sa ne prezinte listele cu numele si adresele celor care au constructii aici. Dupa aceasta faza, le vom face adrese la fiecare pentru a ne prezenta documentele legale in baza carora au construit tot ce se vede aici. Cei care pot intra in legalitate ii vom sprijini prin Ministerul Mediului, restul vor fi demolati indiferent de greutatea numelui", ne-a declarat directorul Draghici. La randul sau, seful Biroului Administrare Resurse Apa, Stefan Tolos, sustine ca in toate situatiile de afectare a malului se va merge, pe langa demolare si aducere a terenului la stadiul initial, la solicitarea de daune pentru prejudiciul creat. Iar metoda cea mai simpla de constatare a ilegalitatilor este compararea fiselor cadastrale cu situatia din teren. Gravitatea situatiei nu consta numai in faptul ca s-a construit haotic in zonele inundabile ale Dunarii, ci si ca s-a intrat adanc in inima fluviului pentru amenajarea de piscine, pontoane, terenuri de tenis si alte anexe.
Greii din toata tara s-au strans pe malul apei
Numai intre Mraconia si zona port Ieselnita, pe o portiune de nici 10 kilometri, exista la aceasta data 192 de proprietari de case de vacanta si terenuri. Acestia sunt oameni de afaceri din toate colturile tarii si chiar de peste hotare, politicieni de marca, avocati, procurori, politisti cu greutate, doctori, directori bugetari si chiar preoti. Pe lista cu pricina se afla baroana constructiilor mehedintene, Mihaela Giuca, seful IPJ Hunedoara, comisarul-sef Alexandru Draghici, seful IPJ Mehedinti, comisarul-sef Constantin Radoslav, fostul director al Regiei Nucleare Rodin Traicu, directorul ROMAG Termo - Adrian Dobjanski, generalul Ion Pitulescu si directorul adjunct al Finantelor Publice Mehedinti - Mihai Teposan. Alti oameni cu greutate care au construit aici au fost ceva mai precauti trecand ca proprietari copii sau alte rude. Directorul Apelor Romane Mehedinti, Adrian Draghici, ne-a confirmat ca nici unul dintre toti acestia nu a solicitat institutiei pe care o conduce eliberarea avizului de constructie.
Proprietarii nu platesc darile la stat
Adunate la un loc, toate umpluturile din apa nu figureaza in nici o evidenta scriptica si deci nimeni nu plateste taxe sau impozite catre stat. Metoda prin care poti sa-ti construiesti o vila pe malul Dunarii cu toate dependintele pe o suprafata extrem de mica de teren este foarte simpla. Cumperi pamant de la particulari sau concesionezi de la primarie o suprafata pe care cu greu ai putea ridica ceva. Peste noapte, cand apele fluviului sunt scazute, arunci zeci de basculante cu nisip, pietris sau pamant in Dunare. Printr-o astfel de umplutura ajungi proprietarul unui teren de 300-400 mp care, initial, fusese doar de 50 mp. Dupa aceasta faza, in care vezi ca nimeni nu te-a tras la raspundere, te apuci linistit de amenajarea unui teren de tenis sau a tot ce te tine buzunarul. Primarul Orsovei, Constantin Negulescu, se bate in Consiliul Local impotriva concesionarii unui teren care figureaza in proportie de peste 90 la suta pe fundul apelor Dunarii, aberanta hotarare fiind atacata in contencios administrativ. El ne-a declarat ca va sustine actiunea inspectorilor de la Apele Romane Mehedinti care vor sa faca ordine pe malul Dunarii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite