Zeci de morţi sub dărâmăturile unei clădiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Katowice, în sudul Poloniei, trăieşte în continuare clipe de coşmar. Televiziunile reiau aproape obsesiv imaginile cu dărâmături de sub care se aude o voce vlăguită: "Vă rog

Oraşul Katowice, în sudul Poloniei, trăieşte în continuare clipe de coşmar. Televiziunile reiau aproape obsesiv imaginile cu dărâmături de sub care se aude o voce vlăguită: "Vă rog ajutaţi-mă!". Pompieri, echipe de descarcerare, armată, în total peste 300 de oameni, caută încă supravieţuitori sub dărâmăturile sălii de expoziţie care s-a prăbuşit sâmbătă după-amiază. Un belgian de origine română s-ar putea afla printre victime.
LuptA cu timpul Şi gerul
Echipele de salvare epuizate de cele peste 48 de ore de căutări neîntrerupte au scos de sub dărâmături, până acum, circa 66 de cadavre. Au fost salvate 141 de persoane. Unii dintre ei au cerut ajutor prin telefonul mobil. Majoritatea lor au suferit leziuni grave. şansele de a găsi alţi oameni în viaţă scad cu fiecare minut ce trece. Temperaturile de minus 17 grade nu dau speranţe prea mari salvatorilor. "Depinde cât de gros erau îmbrăcaţi cei care veniseră la expoziţia de porumbei voiajori", spune un pompier. Sub dărâmături se pompează aer cald pentru ca eventualii supravieţuitori să nu moară îngheţaţi. În jurul dărâmăturilor stau cuibăriţi sute de porumbei acum scăpaţi din colivii. Ambulanţele aşteaptă să dea primul ajutor. Au fost aduşi şi psihologi pentru a-i consilia pe supravieţuitori, dar şi pe salvatorii care au văzut imagini de groază.
s-a prăbuşit totul când Cânta muzica
"Cânta muzica când s-a prăbuşit acoperişul", povesteşte unul dintre supravieţuitori. "Am auzit un scrâşnit, ca atunci când se rupe un băţ de chibrit", continuă el. "Oamenii au intrat în panică. şi eu am fugit, ceva a căzut pe mine şi alţii mă călcau în picioare. Am reuşit să mă târăsc până afară", spune bărbatul. Ieşirile de siguranţă ale clădirii construite în 2000 erau blocate. "Am reuşit să spargem lacătul cu un stingător", povesteşte un alt supravieţuitor. Oamenii din Katowice spun că pe acoperişul clădirii se adunase un metru şi jumătate de zăpada. A căzut întâi partea din mijloc a acoperişului, apoi s-au prăbuşit şi laturile. Clădirea din tablă ondulată cu o suprafaţă de 100/150 metri şi înălţime de zece metri, în care se desfăşura expoziţia, s-a transformat în câteva secunde într-o cutie de bere strivită cu piciorul. Echipele de descarcerare au decupat găuri în acoperiş, pentru a introduce câini sub dărâmături care să-i găsească pe supravieţuitori. Se crede că participanţii le expoziţie se aflau adunaţi în 13 pavilioane. "Polonezii iubesc porumbeii", povesteşte un locuitor din Katowice. "De aceea nu ştim câţi oameni se aflau acolo în momentul catastrofei", continuă el. La expoziţia de porumbei voiajori, a doua ca mărime din lume după cea de la Dortmund, în Germania, se aflau participanţi din Belgia, Olanda, Cehia, Belgia şi Slovacia. La accidentul similiar produs la începutul lunii ianuarie la Bad Reichenhall, în Germania, au murit 15 persoane, dintre care 12 copii, în urma prăbuşirii acoperişului unui patinoar sub greutatea zăpezii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite