Zeci de milioane de euro cheltuite de Finanţe pe procese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai despăgubirile civile acordate anul trecut au depăşit 30 milioane de euro Statul roman, reprezentat de Ministerul Finanţelor, continuă să cheltuiască anual sume importante cu

Numai despăgubirile civile acordate anul trecut au depăşit 30 milioane de euro

Statul roman, reprezentat de Ministerul Finanţelor, continuă să cheltuiască anual sume importante cu procesele aflate pe rol. Chiar dacă fondurile bugetare alocate în acest sens în 2006, spre exemplu, sunt în scădere comparativ cu anul precedent, despăgubirile civile achitate de către Finanţe sunt în continuare ridicate.

Potrivit unor informaţii furnizate de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, la solicitarea "Adevărul", la sfârşitul anului trecut existau în sistemul finanţelor publice 10.177 de cauze. Din acestea, majoritatea, respectiv 4.909, se află în acest moment la tribunale, 2640 sunt la judecătorii, 2.321- la curţile de apel, iar 307, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Din aceste dosare, până la data raportării, existau 1.876 cauze câştigate de Ministerul Finanţelor Publice şi 201 cauze pierdute de Ministerul Finanţelor Publice, restul fiind pe rol", se precizează în situaţia prezentată.

Sumele bugetare alocate, în scădere

Potrivit MEF, sumele bugetare alocate în acest sens au fost de 109,8 milioane de lei, adică 32,3 milioane de euro, cu aproximativ 8 milioane de euro mai puţin comparativ cu anul 2005. Din acestea, cele mai mari sume au fost însă cheltuite cu plata despăgubirilor civile. Numai anul trecut, acestea s-au ridicat la 104 milioane de lei -peste 30 milioane de euro, faţă de 132,8 milioane de lei, adică 39 milioane de euro, în 2005.

Când poate fi statul dat în judecată

Tot Ministerul Finanţelor suportă şi cheltuielile legate de executarea silită a creanţelor bugetare. Potrivit datelor prezentate, statul alocă în acest sens peste un milion de euro, în fiecare an.

"Statul, ca subiect de drepturi şi obligaţii, poate fi chemat în judecată ori de câte ori se pretinde încălcarea de către acesta a obligaţiilor ce îi incumbă, născute din diferite raporturi juridice. Regula general valabilă consacrată în legislaţia noastră este că Ministerul Finanţelor reprezintă statul, dacă legea nu stabileşte în acest scop un alt organ", a explicat, pentru "Adevărul", avocatul Robert Roşu, coordonatorul departamentului de Litigii si Arbitraj al Societăţii de Avocaţi Ţucă, Zbârcea & Asociaţii. Acesta consideră, totodată, că, în raport de numărul cauzelor în care Ministerul Finanţelor este chemat în judecată şi mai ales cu specificul litigiilor, care în principal au caracter patrimonial, valoarea totală a despăgubirilor civile nu poate fi considerată mare.

"Spre exemplu, Ministerul Finanţelor reprezintă statul în litigiile având ca obiect repararea prejudiciilor cauzate ca urmare a erorilor judiciare în procesele penale sau a privării de libertate pe nedrept (art. 504-507 Cod Procedură Penală), cauze în care sumele solicitate sau acordate de instanţe sunt de ordinul zecilor de mii de euro sau chiar mai mult", precizează Roşu. Potrivit acestuia, în aceeaşi categorie, a despăgubirilor civile, pot intra şi restituirile prin echivalent a obiectelor din metale preţioase care au fost preluate abuziv de stat în perioada anterioară anului 1989 sau restituiri prin echivalent bănesc a altor bunuri mobile/imobile, pentru care legiuitorul nu a adoptat o lege de reparaţie specială.

Patru litigii se judecă la Washington

În acest moment, Ministerul Economiei şi Finanţelor are pe rol patru litigii care se judecă în străinătate. "La Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială cu sediul la Washington avem pe rol următoarele litigii: EDF contra României, Rompetrol Grup contra României, Fraţii Micula contra României şi Spyridon Roussalis contra României", menţionează reprezentanţii MEF.

Statul poate fi chemat în judecată ori de câte ori se pretinde încălcarea de către acesta a obligaţiilor ce îi incumbă, născute din diferite raporturi juridice.
Robert Roşu
coordonatorul departamentului de Litigii si Arbitraj al Societăţii de Avocaţi Ţucă, Zbârcea & Asociaţii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite