Zeci de mii de turisti asteapta sa fie evacuati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wilma matura cu furie paradisul turistic de pe coastele Caraibelor si ingrozeste locuitorii Cubei, Mexicului si Floridei. Uraganul a sporit din nou in intensitate ieri, trecand rapid la categoria

Wilma matura cu furie paradisul turistic de pe coastele Caraibelor si ingrozeste locuitorii Cubei, Mexicului si Floridei.
Uraganul a sporit din nou in intensitate ieri, trecand rapid la categoria cinci alaturi de cumplita Katrina, care a facut peste o mie de victime in urma cu doar o luna. Uraganul Wilma are ,un potential de distrugere catastrofal", au avertizat meteorologii americani de la Centrul pentru Uragane din Miami. Iar intensitatea de peste 250 de kilometri la ora cu care a maturat deja coastele Cancunului, unde au fost evacuati peste 20 de mii de turisti, nu face decat sa creeze panica in randul locuitorilor din regiunile in care Wilma isi va face in scurt timp prezenta. Uimitor este cum uraganul a format in scurt timp o zona uriasa de turbulente, cu un diametru de peste sapte sute de kilometri deasupra Caraibelor. Peninsula Yucatan din Mexic a avut ieri parte de valuri uriase si de ploi abundente, iar in vestul Cubei au fost deja evacuati peste 220 de mii de oameni, la fel zeci de mii de mexicani au fugit in regi-uni mai sigure. Au fost inchise porturi si scoli, peste douazeci de orase au ramas fara curent electric. Wilma este asteptata cu groaza, maine, in Florida. Localnicii panicati si-au facut provizii de apa si conserve, lasand rafturile magazinelor goale. Stocurile de cuie si placi de lemn, cu care oamenii si-au baricadat casele, nu mai sunt de gasit in orasele Floridei. ,Acesta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru ca locuim intr-un paradis", spun oamenii speriati. Zeci de mii de turisti asteapta pe aeroporturi pentru a parasi zonele in care este asteptat uraganul, dar nu sunt suficiente zboruri pentru a-i prelua. Chiar daca sezonul de uragane se incheie abia pe 30 noiembrie, specialistii de la NASA fac bilantul anului: peste 21 de uragane, care cu Wilma epuizeaza numele disponibile, la nevoie specialistii vor apela la numele alfa. 21 de uragane s-au mai inregistrat doar acum 72 de ani, dar niciodata cinci uragane de categoria patru si cinci ca in 2005. Sezonul a inceput cu Arlene la 9 iunie, cu doua saptamani mai devreme decat in mod normal. Pentru recordul de uragane din anul acesta, specialistii americani evita sa dea vina pe incalzirea globala provocata de poluare si defrisari in masa. Este insa cunoscut faptul ca cu cat este mai cald cu atat se evapora mai multa apa de pe suprafata oceanelor, care este un magnet pentru formarea furtunilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite