Zeci de mii de câini, omorâţi la Stupini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de câini, omorâţi la Stupini
Zeci de mii de câini, omorâţi la Stupini

Legea 9/2008 spune că nici un animal nu poate fi eutanasiat decât dacă este grav bolnav. Reprezentanţii Primăriei omoară în continuare câinii comunitari.

Primăria Braşov a fost acuzată în ultima perioadă că, prin serviciul de gestionare a animalelor fără stăpân, omoară câinii comunitari fără să respecte prevederile legale. Cu toate că reprezentanţii Primăriei par să ignore legile ţării, aceştia se agaţă de fapt de un act normativ mai vechi.

Lege interpretabilă
Articolul 1, din Legea 9/2008 spune că „Gestionarea populaţiei canine fără stăpân de pe teritoriul României se reglementează prin lege specială”. Singura lege specială în vigoare este 227/2002. „Această lege spune că trebuie să eutanasiem patrupedul dacă în termenul legal de 14 zile de la capturare nu a fost revendicat de nimeni”, afirmă Flavius Bărbulescu, şeful Serviciului de Gestionare a Animalelor din cadrul Primăriei Braşov.
Sute de eutanasieri, în fiecare lună
Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei de Protecţia Animalelor „Milioane de Prieteni”, spune că situatia este în continuare foarte gravă şi că, la Stupini, sunt omorâte săptămânal cel puţin 150 de animale. „Noi luăm în medie zece câini pe lună şi îi dăm spre adopţie în Germania. Numărul este însă infim în comparaţie cu numărul crimelor lunare care se petrec la Stupini”, afirmă Lapis.

„Genocid” asupra câinilor
În cadrul unei conferinţe pe probleme veterinare care s-a ţinut la München, Flavius Bărbulescu a declarat nonşalant că în cei şapte ani de activitate a omorât la Stupini peste 26.000 de câini. „Numai în primele 6 luni de activitate am capturat şi eutanasiat peste 5000 de câini. Erau foarte mulţi atunci pe străzile Braşovului şi trebuia făcut ceva”, recunoaşte Bărbulescu. Afirmaţia a adus însă multe proteste. „Declaraţia i-a îngrozit pe toţi cei prezenţi acolo. În toată lumea se încearcă salvarea animalelor, nu omorârea lor”, spune Cristina Lapis.

Buget de peste un milion de lei
Cu toate că bugetul serviciului este de aproximativ 1.200.000 de lei pe an, preşedinta Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor afirmă că multe dintre injecţiile letale, dar şi o parte din hrana pentru patrupede, sunt date gratuit de Asociaţie.

„Îi lăsau să moară de foame”
„Ajut cu injecţiile letale pentru că altfel ar fi omorâţi în chinuri groaznice. Măcar să nu sufere prea mult. Şi mâncarea pentru primele două luni ale anului am dus-o tot eu, pentru că bugetul Primăriei nu era stabilit încă şi nu aveau bani să îi hrănească. Îi lăsau să moară de foame altfel”, susţine Cristina Lapis.

Legea 227/2002
„Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de 14 zile. Cei bolnavi cronici, şi incurabili, vor fi omorâţi imediat. După expirarea acestui termen, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii vor fi eutanasiaţi”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite