Zece păcate care au ucis capitalismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trebuie să reinventăm felul în care trăim, muncim, învăţăm şi facem afaceri

De ieri, capitalismul aşa cum îl ştiaţi a dispărut. Odată cu această criză economică trebuie să reinventăm felul în care trăim, muncim, învăţăm şi facem afaceri. Avem nevoie de o viziune globală, avem nevoie de libertate, de iniţiativă, de creativitate, avem nevoie de instituţii şi de companii responsabile care să realizeze în sfârşit că lumea nu se reduce doar la o piaţă de bunuri şi servicii. Capitalismul în forma în care-l ştiam a dispărut în aceste zile prin intervenţia rapidă şi brutală a guvernelor în încercarea disperată de a salva lumea de la faliment. În spatele prăbuşirii stilului occidental de viaţă s-au aflat erori de comportament şi interpretare. Să le spunem păcate. Vă prezint zece dintre ele.

1.Lăcomia. A dispărut o lume în care cei favorizaţi doreau tot mai mult. Presiunea acţionarilor obsedaţi de profit pusă pe umerii managementului a dus la comportamente aberante, făcându-i pe şefii companiilor să-şi asume riscuri din ce în ce mai mari pentru a-i mulţumi pe investitori.

2.Puterea. Dorinţa de a învinge competiţia cu orice preţ a dus la distrugerea diversităţii mediului de afaceri, aservind întreaga planetă unui număr mic de companii. 

3.Cantitatea. Progresul a însemnat prea multă vreme cât mai multe automobile pe cap de locuitor.

4.Lenea. Timpul petrecut la televizor e o falsă relaxare. Iar săptămâna de lucru nu poate avea 30 de ore.

5.Egoismul. Nu doar cei apropiaţi sunt importanţi, ci şi vecinul de palier, colegul de serviciu şi tipul din metrou cu privirea pierdută.

6.Frica. Creditul nu ne-a ajutat numai să ne cumpărăm case şi maşini, ci ne-a luat şi curajul de a încerca lucruri noi, cariere noi, legându-ne de slujbe prost plătite.

7.Prostia. De câtă inteligenţă e nevoie pentru a trăi cu senzaţia că preţul unei case creşte la infinit?

8.Înfumurarea. Mulţi dintre manageri se credeau stăpânii universului din cauza bonusurilor de milioane de euro. O vreme au trăit cu senzaţia că merită acei bani. Era doar o senzaţie. 

9.Plictiseala. Nu te poţi sătura de o casă sau o maşină. Sunt bunuri de folosinţă îndelungată. Asta înseamnă că trebuie păstrate mai mult de cinci ani.

10.Birocraţia. Companiile care funcţionează prin proceduri din ce în ce mai complicate nu pot reacţiona rapid la provocările realităţii... şi pier. Aţi auzit de Lehman Brothers?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite