Zece ani până la iarnă
0Dividendele electorale vor deveni mai atractive decât cele diplomatice . Ministrul Adrian Cioroianu a prezentat ieri liniile directoare ale diplomaţiei pe următorii zece ani. Dar această
Dividendele electorale vor deveni mai atractive decât cele diplomatice .
Ministrul Adrian Cioroianu a prezentat ieri liniile directoare ale diplomaţiei pe următorii zece ani. Dar această strategie s-ar putea să nu ţină nici măcar până la iarnă. După plecarea din fruntea MAE a lui Mihai Răzvan Ungureanu (socotit un apropiat al preşedintelui) şi venirea lui Adrian Cioroianu, un liberal "pe linie", falia politică de la Bucureşti traversează binomul care animează politica externă: şeful diplomaţiei şi şeful statului. Să nu ne facem iluzii.
Urmează mai degrabă o perioadă a rivalităţilor şi a loviturilor de imagine decât una a pragmatismului şi a construcţiei răbdătoare. Ne aflăm în pragul unei perioade electorale, care se va termina abia peste doi ani. Iar miza este atât de mare încât dividendele electorale vor deveni mai atractive decât cele de ordin diplomatic şi economic. Temele care vor dezbina sunt numeroase. Retragerea din Irak, de exemplu, adusă în planul confruntării interne de PNL, atunci când fostul ministru al apărării Teodor Atanasiu s-a trezit într-o dimineaţă că vrea să-i aducă pe soldaţi acasă.
Acum, când oricum aliaţii americanilor părăsesc unul câte unul Irakul, retragerea ar putea să se transforme într-o cursă pentru imagine. Apoi, tentaţia de a provoca Rusia, cu câştiguri electorale certe, are toate şansele de a deveni irezistibilă. Chit că Adrian Cioroianu a rostit de trei ori într-o propoziţie referitoare la Rusia cuvântul "pragmatism". Susţinerea expansiunii companiilor româneşti în străinătate, mai ales spre zonele emergente din Asia sau America Latină va fi acoperită de discursurile stângiste, ce dau bine la poporul strâns în faţa halbei de bere.
Nici măcar apropierea europarlamentarilor nu va aduce temele comunitare în dezbaterea publică. Alegerile din 25 noiembrie vor fi un prilej de reglare de conturi şi de stabilire a grilei de start pentru anul electoral 2008. Oricum, la mai bine de o jumătate de an de la aderare nu avem măcar o listă clară a priorităţilor şi intereselor româneşti în Uniune, darămite o strategie.
Singurul element de "euro-diplomaţie" românească rămâne, până una-alta, "confiscarea" de către Traian Băsescu şi Mihai-Răzvan Ungureanu a invitaţilor europeni veniţi la festivităţile de Revelion, mişcare menită să-i ia faţa lui Tăriceanu. Acestea sunt doar câteva dintre temele de politică externă care aproape sigur vor fi atrase în disputa internă. Nu pentru dezbaterea lor cinstită şi pragmatică, ci mai curând ca pretexte pentru lovituri de imagine şi abordări populiste. Butada lui Nicolae Titulescu "daţi-mi o politică internă bună şi voi face o bună politică externă" a fost deja tocită de comentatori în ultimul deceniu şi jumătate. Problema este că rămâne actuală.