Zdob şi Zdub - rock alternativ cu adrenalină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend, trupa înfiinţată în Republica Moldova, dar iubită în România, va concerta la Tulcea Pe o scenă mobilă amplasată pe apă, trupa Zdob şi Zdub va concerta în acest

În acest weekend, trupa înfiinţată în Republica Moldova, dar iubită în România, va concerta la Tulcea

Pe o scenă mobilă amplasată pe apă, trupa Zdob şi Zdub va concerta în acest weekend la Tulcea (5 august), într-un spectacol care face parte din evenimentul care se derulează sub sloganul "Salvaţi Dunărea - Opriţi proiecte de tip Canal", în cadrul campaniei internaţionale de sensibilizare a publicului larg pe tema "Navigaţia şi impactul asupra mediului".

Formaţia Zdob şi Zdub a fost înfiinţată în 1994 în Republica Moldova. Până la acel moment, Roman Iagupov (solist vocal), Mihai Gancu (chitară-bas) şi Anatol Pugaci (tobă) frecventau împreună şcoala într-un mic orăşel numit Straseni din suburbia Chişinăului.

În timpul studiilor la Colegiul de Sport din Chişinău, ei au întâlnit muzicieni care, ulterior, au completat formaţia. O perioadă, trupa a fost într-o continuă schimbare: uneori avea doi interpreţi, iar alteori - doi chitarişti. În final, unul dintre chitarişti a devenit solist vocal, clarinetistul - toboşar, iar toboşarul a început să cânte la chitară-bas. În primăvara anului 1994, Roman Iagupov l-a întâlnit pe viitorul său producător Igor Dinga, solistul celei mai în vogă trupe din Chişinău "Cuibul".

În iunie, evoluând la concertul formaţiei "Cuibul", trupa a atras atenţia cercului muzical din Chişinău. În noiembrie 1994, la un studio profesionist, a fost înregistrată prima versiune demo a pieselor, dintre care "Lost World" a fost selectată pentru un important festival din Moscova ("Learn to Swim"), unde formaţia a debutat sub denumirea de Zdob şi Zdub.

"Hardcore Moldovenesc", cartea de vizită În iulie 1996, băieţii au participat la cel de-al doilea festival "Learn to Swim ", unde au cântat la deschiderea concertului "Rage Against The Machine". Pentru compilaţia "Learn to Swim II" au fost imprimate două piese: "In My House", în limba rusă, şi "Hardcore Moldovenesc", în română.

Cea de-a doua piesă a devenit un adevărat hit, fiind difuzată de toate posturile de radio din Moldova, şi adoptată ca "imn" al tineretului din Moldova. Piesa a devenit "cartea de vizită" a formaţiei şi a fost inclusă în compilaţia "Romanian Underground".

În ianuarie 1997, Zdob şi Zdub au deschis concertele trupelor Biohazard şi Rollins Band, care au avut loc la Moscova. Cea mai bună formaţie live a anului 2000, în Rusia Într-un timp-record, Zdob şi Zdub a devenit formaţia cu cel mai mare număr de turnee şi a primit premiul revistei muzicale "Fuzz" din St. Peterburg pentru cea mai bună formaţie live a anului 2000 în Rusia.

La 31 ianuarie 2001, la Moscova, Zdob şi Zdub au evoluat pe scenă împreună cu regizorul şi compozitorul Emir Kusturica, dar şi cu formaţia sa "The No Smoking Orchestra". Pe atunci, componenţa formaţiei era: Roman Iagupov - vocal, fluier, ocarină, iorgafon şi alte instrumente populare, Mihai Gancu - chitară-bas, Sviatoslav Starus - chitară, Andrei Cebotari - tobă, Victor Dandes - trombon, fluier, Valeriu Mazalu - trompetă.

Încet-încet, Zdob şi Zdub a devenit una dintre trupele de succes din România! Astăzi, ea este considerată printre primele trupe de pe piaţa autohtonă, o formaţie de rock-alternativ! La sfârşitul anului 2003, formaţia dă marea lovitură prin lansarea internaţională a albumului "450 de oi". Pentru prima dată un album produs în România a fost lansat simultan în Europa de Est, Germania, Austria şi Elveţia.

Albumul produs de A&A Records a fost distribuit internaţional prin Warner Music International. A fost pentru prima dată când o companie internaţională, cum este Warner Music, s-a arătat interesată de o trupă din România. Întrebat de ce a fost aleasă trupa Zdob şi Zdub din atâtea trupe româneşti, Jaro Slavik, Bussines Development Eastern Europe - Warner Music International, a spus: "Istoria a început mai de mult, pe vremea când lucram în Ucraina, ca producător al unei trupe locale, Haydamaky.

Atunci am citit în presă despre o trupă care avea succes în zonă numită Zdob şi Zdub. Haydamaky şi Zdob şi Zdub erau aproximativ similare ca stil de muzică, drept pentru care am devenit curios să-i ascult. Tot ce am aflat atunci despre muzica lor a fost însă doar ce am ascultat la radio.

Când am început să lucrez la Warner, în Viena, mi-a ajuns în mână un CD cu Zdob şi Zdub. L-am luat şi, fiind chiar în perioada de sărbători, l-am ascultat câteva zile acasă. Am fost foarte surprins şi, în acelaşi timp, foarte încântat, constatând că trupa a semnat un contract cu A&A Records, partenerii Warner Music în România", a afirmat responsabilul Warner Music pe Europa de Est.

Din acel moment, Zdubii au intrat într-o nouă perioadă de evoluţie, una de maturitate şi cristalizare a identităţii, concentrându-şi toată inspiraţia pentru a crea un album special. Hardcore-ul, etno-ul şi elementele mistice îşi găsesc natural locul în toate piesele lor…

Muzica lor este bine primită oriunde

Trupa Zdob şi Zdub este una dintre cele mai cunoscute trupe din această zonă a lumii. A susţinut numeroase concerte la Bucureşti, Moscova, Budapesta, Kiev, iar muzica lor este bine primită oriunde s-ar duce. Ineditul albumului "450 de oi" care a făcut atâta vâlvă este legat de fiecare piesă în parte, de textul care figurează pe CD: "450 de oi - Pentru cioban sunt 245 de zile de solitudine. Pentru lup - 450 de prânzuri.

Pentru câinele ciobănesc - 450 de obiecte de păzit.

Pentru cei ce caută - 450 de tălăncuţe.

Pentru cei ce au găsit - 900 de ochi ce privesc cu dragoste. Pentru cei ce cântă - 900 de urechi ce ascultă melodia fluierului.

Pentru suflet - 450 de contacte cu astralul.

Pentru univers - 450 de creaturi divine.

Pentru voi - 450 kg. de brânză. Pentru noi - 10 piese şi un album"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite