Zapatero și Obama ”îndulcesc” relațiile dintre Spania și SUA - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea de la Praga dintre Jose Luis Rodriguez Zapatero și Barack Obama, posibila remaniere a cabinetului președintelui Guvernului spaniol și cererea expresă a părinților ca programa școlară să se schimbe, sunt câteva dintre principalele subiecte ale presei spaniole de astăzi.

”Zapatero rupe cinci ani de distanță cu Casa Albă”, titrează pe prima pagină ziarul ”El Mundo”.

Președintele Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero s-a întâlnit duminică, la Praga, cu președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Este prima întâlnire oficială între șeful Guvernului spaniol cu un președinte SUA, de când Zapatero a preluat puterea și a retras trupele din Irak.

Dacă relațiile dintre Spania și SUA au fost în general corecte, a existat o lipsă totală de contacte între cele două țări pe vremea când SUA era condusă de George W. Bush. Zapatero și Bush nu au avut niciodată o întâlnire oficială, ci doar s-au salutat la forumurile internaționale și au avut trei convorbiri telefonice – două dintre ele venite din partea președintelui american pentru a-l felicita pe spaniol pentru câștigarea alegerilor electorale în 2004 și 2008 – și doar una în sens invers, când Zapatero l-a sunat pe Bush pentru a-l informa despre decizia de retragere a trupelor din Irak.

Zapatero a catalogat întîlnirea cu Obama drept ”constructivă”, susținând că pentru Spania se deschide ”o epocă nouă”.

”Zapatero pregătește un schimb de Guvern”, anunță ziarul ”El Pais”

Președintele Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero se pregătește să efectueze schimbări în conducerea Consiliului de Miniștri. Ministrul Administrațiilor Publice, Elena Salgado va fi numit vicepreședinte economic, în locul lui Pedro Solbes, actualul ministru al Economiei.

Manuel Chaves va fi numit pe celălalt post de vicepreședinte, el urmând a se ocupa de relațiile cu comunitățile autonome.  Jose Blanco, vicesecretar general PSOE, va ocupa portofoliul Ministerului Lucrărilor Publice.

”Jumătate dintre comunitățile autonome nu respectă calendarul școlar”, informează ziarul ”La Razon”.  

Asociațiile de părinți avertizează că un număr important de comunități autonome nu respectă calendarul școlar, care obligă la îndeplinirea unui minim de 175 de zile de studiu în învățământul școlar. Extremadura, Ceuta și Melilla nu îndeplinesc acest minim legal în școli generale și grădinițe, iar Asturias, Canarias, Castilla și Leon, Ceuta, Extremadura, Galicia, Madrid, Rioja și Valencia, nu-l respectă în învățământul liceal.

”Cinci bărci cu 69 de imigranți la bord au fost interceptate în Almeria”, anunță ziarul ”El Mundo”.

Salvarea Națională și Garda Civilă au interceptat și reținut duminică, în Almeria, cinci bărci în care călătoreau clandestin 69 de persoane. Operațiunea a început duminică după amiază și s-a încheiat duminică seară.

Garda Civilă a interceptat două bărci la bordul cărora se aflau 28 de bărbați și o femeie, iar Salvarea Națională a localizat două bărci în care se aflau 24 de persoane la bord. Alte 16 persoane reușiseră să ajungă la țărm, deasemenea cu ajutorul unei bărci, dar au fost la rândul lor reținute.

”Cumpăraturile cu cardurile de credit scad pentru prima dată în jumătate de secol”, anunță ”El Pais”.
Pentru prima dată în 55 de ani, cumpărăturile cu cardurile de credit sau de debit au scăzut în ultimul timp în Spania. Acestă scădere este pusă pe seama crizei economice internaționale. Primele efecte s-au văzut în a doua jumătate a anului 2008 și în special în ultimul trimestru al anului, lucru care a continuat și la începutul anului 2009.

Tot ca urmare a crizei, băncile spaniole au urcat taxele pentru cardurile de debit cu 3,6%, iar pentru cele de credit, cu 1,6%. Clienții au ajuns să plătească în medie 15,71 de euro anual pentru cardurile de debit și 31,75 pentru cardurile de credit. Aceste comisioane sunt cele mai mari înregistrate vreodată în perioada 2005-2009. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite