Zăpada de ieri, doar o joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima ninsoare i-a adus  pe tinerii ieşeni în parcuri
Prima ninsoare i-a adus pe tinerii ieşeni în parcuri

Meteorologii spun că va mai ninge şi astăzi, după care vremea se va încălzi din nou. De luni, va mai ninge doar la munte.Temperaturile estimate pentru luna decembrie sunt mai mari decât cele normale pentru această perioadă.

Prima zăpadă căzută ieri i-a bucurat pe copii şi pe tineri care au profitat de ocazie şi s-au bătut cu bulgări. Bucuria lor va fi însă de scurtă durată, avertizează meteorologii. Chiar dacă astăzi va mai continua să ningă în unele zone, de luni vremea va începe treptat să se încălzească. Meteorologul Dumitru Baltă spune că ninsoarea aşternută în 12 judeţe din ţară nu anunţă venirea iernii: „E mai mult o joacă şi nu putem susţine că de-acum s-a instalat iarna".

Citiţi şi:

Prima zăpadă din acest sezon la Cluj. Vezi poze din oraş şi video din avion (FOTO/VIDEO)

Acţiunea „Sarea şi lopata alungă zăpada"

Bistriţa: Prima ninsoare din oraş

Cer noros şi precipitaţii mixte

Căderile de zăpadă se vor diminua începând de astăzi, iar pe parcursul weekendului, odată cu încălzirea treptată, precipitaţiile vor fi mixte, preponderent sub formă de ploaie, mai ales în vestul, centrul şi nord-vestul ţării. De luni, nu va mai ninge decât la munte. Cerul va fi noros în cea mai mare parte a ţării. Vântul va bate cu putere doar la munte, în rest va fi moderat.

Temperaturile vor creşte uşor în sudul şi sud-estul ţării, la Constanţa urmând să se înregistreze un maximum de 15 grade Celsius. În rest, vor fi tot atâtea grade câte s-au înregistrat şi vineri: la Timişoara - 8 grade Celsius, la Bacău - 12 grade Celsius, la Craiova - 11, la Cluj - 6 grade Celsius. În Bucureşti vor fi 13 grade Celsius, la amiază.

Duminică, ploile ajung şi în partea sudică a ţării. În Bucureşti, precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie, iar maximul de temperatură se va situa sub 9 grade Celsius. Meteorologul Baltă susţine că bucureştenii mai au de aşteptat până la venirea zăpezii: „Vremea se mai încălzeşte şi nu va mai ninge decât la munte şi în nordul Moldovei, până la sfârşitul acestei luni". 

În decembrie, potrivit prognozelor pe termen lung, iarna va fi una cu temperaturi cuprinse între minus 3 şi 2 grade Celsius, mai ridicate decât media pentru această perioadă. Precipitaţiile vor cădea în limite normale cu excepţia unor zone din vest şi nord-vest, unde s-ar putea depăşi media lunii decembrie. 

Pârtii bune de sanie la Braşov

La acest sfârşit de săptămână, amatorii de sporturi de iarnă nu prea vor avea de unde alege. Pe pârtia Bradul din Poiana Braşov pătura de omăt are o grosime de cinci-şase centimetri. Administratorii pârtiei au făcut toate pregătirile necesare şi îi aşteaptă pe turiştii care vor veni la săniuş.  Traseele montane de pe Valea Prahovei sunt închise însă şi salvamontiştii avertizează că sub zăpadă e un strat înşelător de gheaţă.

La Pătiniş, în judeţul Sibiu, stratul de zăpadă are doar 10 centimetri şi e prea subţire pentru ca pârtiile să fie funcţionale. În schimb, la Bâlea Lac se poate schia pe o pârtie neamenajată, în spatele cabanei. Aici, grosimea stratului de zăpadă este de pe peste 60 de centimetri. Accesul în zonă se face cu telecabina.

În Banatul montan a nins puţin şi stratul de zăpadă nu măsoară mai mult de trei centimetri. Astfel că pasionaţii de schi obişnuiţi cu pârtiile de pe Semenic sau Muntele Mic vor fi nevoiţi să se mulţumească numai cu o bătaie cu bulgări de zăpadă. În Gorj, în staţiunea Rânca, a nins joi noapte, stratul de zăpadă ajungând la cinci centrimetri. Cu toate acestea, cele patru pârtii de schi nu sunt pregătite pentru sporturile de iarnă. 

Deşi anemică, ninsoarea de ieri a dat peste cap traficul rutier din mai multe zone şi chiar a făcut victime. O şoferiţă de 27 de ani din Vaslui şi-a pierdut viaţa pe E 583, la ieşirea din Iaşi, după ce a pierdut controlul volanului. Din cauza asfaltului umed, maşina a intrat pe contrasens, izbindu-se de o autoutilitară. Sute de maşini au format o coadă de trei kilometri pe DN 17 care face legătura între Suceava şi Vatra Dornei, drum care a fost ieri acoperit cu polei. Tot din cauza poleiului, unii conducători auto au ieşit de pe carosabil pe DN 17, drum care leagă Moldova de Ardeal. 

Trafic îngreunat în vest

Ninsoarea a îngreunat traficul şi pe Autostrada Transilvania, în partea de vest a ţării. Două dintre benzi au rămas îngheţate până în jurul orei 10.30, iar între kilometrii 19 şi 30 s-au creat blocaje în trafic, circulaţia desfăşurându-se cu aproximativ 60 de km/oră.

În Munţii Apuseni, stratul de zăpadă măsura ieri 15 centimetri. Pe drumurile din judeţul Alba, în zona localităţilor Bucium, Roşia Montană, Avram Iancu şi Câmpeni drumarii au intervenit încă de la ora 5.00 cu echipaje de deszăpezire. Intervenţii au fost şi pe drumurile dintre localităţile Hăpria, Berghin, Ghirbom şi Vingard. În total, 36 de oameni şi 12 utilaje au intervenit pentru înlăturarea zăpezii de pe carosabil.
Ninsoarea prognozată de meteorologi a ajuns şi în Maramureş. Primii fulgi de nea au căzut în Pasul Gutâi. A nins însă şi în Pasul Rotunda, Cavnic şi în Sighetu Marmaţiei.

Patru utilaje ale angajaţilor de la drumuri au împrăştiat preventiv zece tone de material antiderapant pe sectoarele de drum montane. Drumul Judeţean 183 Firiza-Izvoare a fost blocat timp de trei ore, de un camion echipat necorespunzător. Autovehiculul nu a mai putut urca o pantă, pe un sector de drum cu polei,  a derapat şi a blocat drumul judeţean.

Drumarii au avut de lucru ieri-dimineaţă şi pe şoselele din Bistriţa-Năsăud. În Pasul Tihuţa, zăpada a măsurat doi centrimetri, iar mercurul termometrelor a indicat minus 6 grade Celsius. În judeţul Constanţa, ieri-dimineaţă, a bătut grindina. În doar câteva minute, străzile din localitatea Tuzla au fost acoperite de un strat de 10 centimetri de gheaţă. Grindina i-a luat prin surprindere pe localnici, care au privit neputincioşi cum bucăţile de gheaţă le distrug bunurile din gospodării. ; Material realizat cu ajutorul jurnaliştilor de la „Adevărul de Seară"

"E mai mult o joacă şi nu putem susţine că de-acum s-a instalat iarna."
Dumitru Baltă meteorolog

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite