Zăpadă la început de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o vară caniculară şi secetoasă, ieri a nins peste turiştii aflaţi la munte, surprinzându-i fără echipament corespunzător În masivul Parâng, la sub 2.000 de metri altitudine, a

După o vară caniculară şi secetoasă, ieri a nins peste turiştii aflaţi la munte, surprinzându-i fără echipament corespunzător

În masivul Parâng, la sub 2.000 de metri altitudine, a căzut, ieri, prima ninsoare. Meteorologii spun că faptul a fost generat de temperaturile extrem de scăzute pentru această perioadă a anului. Pe vârful Parâng, stratul de zăpadă a atins mai bine de cinci centimetri, fenomen mai puţin obişnuit, fiindcă în mod normal zăpada ar fi trebuit să cadă abia peste o lună.

"În noaptea de vineri spre sâmbătă a nins binişor, iar acum (duminică - n.r.), în unele zone mai înalte, stratul de zăpadă atinge opt până la 10 centimetri. Dacă o ţine aşa, s-ar putea să avem un sezon de schi bun şi prelungit", a spus Ion Gherghy, unul dintre cabanierii de pe Parâng.

De fapt, meteorologii au prevăzut că în această perioadă va fi extrem de frig, din pricina unui front atmosferic polar care a pătruns la noi în ţară. La munte, precipitaţiile s-au transformat în lapoviţă şi ninsoare. Ieri, la orele prânzului, la Staţia meteorologică din masivul Parâng, temperatura înregistrată era de numai 1 grad Celsius.

Jandarmii montani au trecut la avertizarea turiştilor aflaţi în staţiuni cu privire la pericolul la care se expun dacă pleacă în drumeţii îmbrăcaţi de vară, fără încălţăminte adecvată. Oamenii sunt avertizaţi să nu se aventureze pe traseele periculoase, să poarte bocanci şi hanorace impermeabile, pentru că vor avea de înfruntat zăpada timpurie şi gheaţa formată pe stânci.

Zăpada se va topi, dar nu peste tot

Cei opt centimetri de zăpadă vor dispărea imediat ce se va încălzi în zonă, au declarat, duminică, meteorologii din Sibiu. Turiştii care doresc să urce la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac de pildă, vor fi nevoiţi să îndure frigul, ninsoarea, dar şi ploaia, încă multe zile de acum încolo.

Cei care urcă cu maşina trebuie să fie pregătiţi de iarnă şi să conducă prudent, pentru că vizibilitatea este redusă pe Transfăgărăşan. În plus, dacă vântul va fi puternic şi ceaţa deasă, telecabina nu va mai putea transporta turiştii de la Cascada Bâlea la Lacul Bâlea, situat la 2.050 de metri altitudine.

Turiştii s-au rătăcit în Bucegi

Cei şase turişti care s-au rătăcit, sâmbătă, în Bucegi nu au putut fi coborâţi imediat de pe munte, din cauza vremii nefavorabile. La 2.000 de metri altitudine a nins şi ieri, iar vântul bătea cu putere. Salvamontiştii i-au dus pe turişti la cabana Babele, unde au rămas peste noapte.

Echipele de salvare au promis că turiştii vor pleca, în cel mai scurt timp, de pe munte şi vor fi însoţiţi de la cabana Babele până în Buşteni. Vremea le dă însă de furcă celor de la telecabină, iar salvamontiştii trebuie să hotărască care este cel mai uşor traseu, întrucât turiştii nu au echipament adecvat ascensiunilor montane pe timp friguros.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite