"Zăpada va afecta drumurile din centrul, nordul şi nord-estul ţării"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăpada şi viscolul din ultimele două zile au dat peste cap traficul rutier în aproape toată ţara. Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, în subordinea căruia se află Comandamentul de

Zăpada şi viscolul din ultimele două zile au dat peste cap traficul rutier în aproape toată ţara. Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, în subordinea căruia se află Comandamentul de Iarnă, a precizat, pentru Adevărul, modul în care decurg operaţiunile de deszăpezire, măsurile împotriva blocajelor de trafic şi zonele în care circulaţia va fi îngreunată conform avertizărilor meteorologice.
- Care sunt zonele în care traficul rutier va fi afectat de căderile de zăpadă în următoarele zile?
- Conform avertizărilor meteo, căderile de zăpadă vor afecta drumurile naţionale din centrul, nordul şi nord-estul ţării. În aceste zone avem concentrate atât utilajele, cât şi oamenii care să intervină pentru deszăpezire.
- Utilajele de deszăpezire fac faţă zăpezii?
- În cursul nopţii de marţi spre miercuri, am folosit 1400 de utilaje de deszăpezire şi 1800 de oameni pe drumurile cele mai afectate. Ieri noapte (marţi n.r.), împreună cu Poliţia Rutieră am hotărât să închidem Drumul Naţional 22, timp de trei ore, pentru a interveni cu utilajele. Am constatat însă că şi în zonele în care era foarte puţină zăpadă drumurile au fost blocate de autovehicule care nu erau echipate corespunzător. Utilajele noastre au fost nevoite să tracteze aceste maşini pentru a elibera drumul, în loc să se ocupe de deszăpezire.
- Se pot încumeta conducătorii auto să plece la drum?
- Înainte de a pleca la drum, conducătorii auto trebuie să îşi doteze corespunzător autovehiculele, acest lucru însemnând anvelope de iarnă, lanţuri, lopeţi şi materiale antiderapante. Am văzut multe camioane care au derapat din cauza anvelopelor uzate. Am stabilit deja cu cei de la Poliţia Rutieră ca autovehiculele neechipate corespunzător să fie oprite pentru a nu exista pericolul blocajelor de trafic. Pentru a şti care este starea drumurilor, cei interesaţi pot suna oricând la Comandamentul de Iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, la numărul 9360.
- Se vor închide şi alte drumuri naţionale?
- Acest lucru depinde doar de condiţiile meteo. Acolo unde se va impune, vom restricţiona temporar traficul rutier. Vreau să vă precizez că, în condiţiile în care viteza vântului depăşeşte 70 km/h, orice acţiune de deszăpezire este ineficientă. Astfel, în noaptea de marţi spre miercuri, am luat decizia închiderii drumului dintre Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, am aşteptat până s-a oprit viscolul şi după aceea am intervenit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite