Zăcămintele de petrol secate se reaprovizionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăcămintele de petrol nu vor seca de pe Terra nici peste 100 de ani, ne linişteşte Renat Muslimov, consilierul de stat pe probleme de utilizare a subsolului, petrolului şi gazelor al

Zăcămintele de petrol nu vor seca de pe Terra nici peste 100 de ani, ne linişteşte Renat Muslimov, consilierul de stat pe probleme de utilizare a subsolului, petrolului şi gazelor al preşedintelui Tatarstanului. El se bazează în afirmaţia sa pe un studiu realizat pe parcursul mai multor ani asupra bazei cristaline a Pământului, ce este constituită din roci cu o vechime de 1,7 - 3 miliarde de ani. Rezultatele studiului au fost deosebit de îmbucurătoare pentru prospecţiunile petroliere. Această bază cristalină este situată la o adâncime de până la 15 kilometri şi are în compoziţie roci sedimentare care conţin zăcăminte de petrol.

Cercetătorii din Tatarstan au descoperit că baza cristalină joacă un rol important în "reaprovizionarea" permanentă a zăcămintelor de petrol. Hidrocarburile se strecoară prin fisurile faliilor dintre roci. Indiciile au fost numeroase. În Tatarstan, mai multe zăcăminte declarate "secate" au continuat să furnizeze petrol după un anumit timp. În rândul oamenilor de ştiinţă circulă două teorii privind formarea zăcămintelor de petrol. Teoria biogenă susţine că petrolul ia naştere din organisme marine, plancton, care după moarte s-au depus pe fundul mării, fiind acoperite ulterior de sedimente. Conform acestei teorii, perioada de formare este de circa 350-400 milioane de ani.

Teoria abiogenă are adepţi mai puţini şi susţine că petrolul ar fi rezultat din minerale, roci cu un conţinut ridicat în carbon şi hidrogen, care, având greutatea specifică mai mică, au fost presate spre suprafaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite