Yasser Arafat, in stare critica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul palestinian Yasser Arafat, 75 de ani, a carui stare de sanatate s-a degradat brusc miercuri seara, a fost consultat ieri, la pranz, la cartierul sau general Muqataa din Ramallah (Cisiordania)

Liderul palestinian Yasser Arafat, 75 de ani, a carui stare de sanatate s-a degradat brusc miercuri seara, a fost consultat ieri, la pranz, la cartierul sau general Muqataa din Ramallah (Cisiordania) unde armata israeliana l-a blocat din decembrie 2001. El urma sa fie transferat intr-un spital din Ramallah sau chiar din strainatate. Israelul a autorizat acest lucru iar Iordania s-a oferit sa-l primeasca daca premierul Ariel Sharon garanteaza ca-i da dreptul sa se intoarca la Ramallah. Arafat a fost examinat de o echipa de doctori iordanieni venita special la Muqataa, condusa de medicul lui personal, neurologul Ashraf al-Kurdi, ei adaugandu-se celor tunisieni si egipteni, primii sositi inca de sambata, amanunt ce ilustreaza gravitatea bolii. Semnificativ este si faptul ca sotia lui, Suha, urma sa vina la Ramallah. De mai multi ani, ea se afla in Franta, alaturi de copil. Oficial, "Raisul", cum ii zic palestinienii lui Arafat, sufera de o "severa viroza intestinala", iar miercuri seara tarziu, a lesinat. Odata ce s-a aflat acest amanunt, in teritoriile autonome palestiniene, in multe tari arabe si chiar in Israel s-a instalat o adevarata panica. Sute de palestinieni s-au strans imediat in fata cartierului general al lui Arafat, ei urmarind cu mare interes fiecare miscare din cladire. Dimineata, a adus o oarecare linistire, cand s-a aflat ca Arafat este constient si ca, mai mult, a luat parte la rugaciunea de dimineata, moment foarte important in plin Ramadan. "Parea obosit si slabit, dar a putut rosti rugaciunea", a relatat un martor ocular. El a adaugat ca Arafat avea dureri acute la stomac de o saptamana, iar problemele s-au agravat miercuri seara, cand a lesinat. Surse medicale au dezvaluit ca el isi pierde sporadic cunostinta, iar alteori pare distrat si dezorientat. Zilele acestea nu putea bea si nici manca fara a vomita, fiind plasat sub perfuzii. "Este intr-o stare foarte, foarte critica, dar nu putem spune ca e pe moarte", afirma ieri un inalt responsabil palestinian citat de AFP. De altfel, "Raisul" palestinian sufera de mai multi ani de Parkinson, iar cei care l-au vazut la intervale relativ mari au constatat ca efectele acesteia sunt tot mai vizibile. Oricum, dupa ultimele teste ale sangelui, medicii au exclus diagnosticul unui cancer.
Liderul palestinian nu si-a desemnat un succesor
In timp ce Arafat zacea la pat, miercuri noaptea a fost creat un "executiv provizoriu", un triumvirat ce-i are in componenta pe premierul palestinian Ahmed Qorei, predecesorul acestuia, Mahmud Abbas, si pe Selin Zaanun, presedintele Consiliului National (parlamentul palestinian). Nu se stie daca triumviratul respectiv este urmarea unei cereri a lui Arafat, dar e cert ca acestia au venit in cursul noptii la Muqataa si s-au aflat la capataiul "Raisului". E stiut ca Arafat este considerat un lider incontestabil, un simbol al cauzei palestiniene, dar care nu si-a desemnat un urmas, de teama ca-i va fi uzurpata pozitia. Nu este mai putin adevarat ca, printre colaboratorii sai, nimeni nu s-a impus ca un succesor potential. Dupa disparitia lui fizica, faptul ar conduce la un real vid de putere, cu mari implicatii intr-un moment in care situatia este foarte haotica in teritoriile palestiniene. De altfel, si in Israel, preocuparea privind implicatiile eventualei disparitii a lui Arafat este foarte mare, lideri importanti din Tel Aviv intrunindu-se pentru a examina consecintele unui atare eveniment.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite