Woody Allen parafrazeaza "Crima si pedeapsa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi un soare primavaratic mangaie Cannesul, lucru neobisnuit deoarece de obicei pe perioada festivalului vremea este ploioasa, reprezentantii presei, in numar de peste 4000 conform

Desi un soare primavaratic mangaie Cannesul, lucru neobisnuit deoarece de obicei pe perioada festivalului vremea este ploioasa, reprezentantii presei, in numar de peste 4000 conform organizatorilor, stau cu totii in salile de cinema. O audienta aparte a avut cineastul francez Alain Cavalier (premiat in 1986 de catre juriu pentru filmul Therese), participant in cadrul sectiunii "Un certain regard". Aparte, deoarece asa sunt si filmele sale. Sub titlul "Le filmeur", cineastul isi propune o rememorare a rudelor sale, prezentand totodata si viziunea propriului sau sfarsit, fireste o viziune macabra, dar care ii permite folosirea unor expresii vizuale de maxima inventivitate. Tot in cadrul acestei sectiuni, un film mexican, "Sangre", in regia lui Amat Escalante, si un film argentinian "Nordeste", regizat de Juan Solanas, ne deschid portile cunoasterii catre alte culturi si obiceiuri, intarind, daca mai era nevoie, faptul ca actuala editie a Festivalului de la Cannes si-a propus evidentierea unei maxime diversitati culturale si cinematografice. Pana in prezent am urmarit filme adresate in special publicului profesionist, si mai putin marelui public. In ceea ce ma priveste, favoritul meu ramane filmul lui Woody Allen. Am apreciat, ca de altfel majoritatea criticilor, despartirea sa de America, ultima sa creatie cinematografica, "Match Point", fiind realizata in intregime la Londra. "Match Point" prezinta incercarea unui tanar barbat de a urca pe scara sociala si consecintele acestei ambitii, in urma careia protagonistul, interpretat de actorul irlandez Jonathan Rhys Meyers, se trezeste prins intre Chloe, sotia careia ii datoreaza ascensiunea sa, si tanara si frumoasa Nola, interpretata de Scarlett Johansson. Nu este prima data cand Woody Allen se lasa inspirat de scriitorii europeni, acum el propunandu-si o parafraza la dostoievskiana "Crima si pedeapsa". Cu totul si cu totul originala este coloana sonora, alcatuita din cele mai cunoscute si clasice partituri de opera. In fond, un festival trebuie sa isi ia publicul prin surprindere, ceea ce, pana acum, actuala editie a si reusit.

Loredana, pe covorul rosu
Dupa Cristi Puiu si Monica Barladeanu, vor mai pasi pe covorul rosu de la Cannes Loredana si sotul acesteia, Andrei Boncea. Cei doi vor asista, astazi, la premiera filmului francez "Joyeux Noel", in regia lui Christian Carion, turnat anul trecut la Buftea. Avandu-i in rolurile principale pe Diane Kruger, Daniel Bruhl si Gary Lewis, pelicula "Joyeux Noel", o coproductie Germania-Marea Britanie-Belgia-Romania, este prezentata in afara competitiei, alaturi de "Match Point" (Woody Allen) si "Star Wars - Episode III - Revenge of The Sith" (George Lucas).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite