Wikipedia a împlinit şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi primeşte zilnic zeci de oferte tentante, patronul ei spune că nu o va vinde niciodată Jimmy "Jimbo" Wales este un om vânat de jurnalişti mai ceva decât un superstar. El este cel

Deşi primeşte zilnic zeci de oferte tentante, patronul ei spune că nu o va vinde niciodată

Jimmy "Jimbo" Wales este un om vânat de jurnalişti mai ceva decât un superstar. El este cel care, în urmă cu şase ani, a creat Wikipedia, cea mai vastă enciclopedie online din câte există. Enciclopedia Wikipedia a ajuns să fie atât de bogată în articole şi informaţii pentru că, încă de la început, a permis tuturor să adauge un articol sau o precizare.

Astăzi, varianta în limba engleză cuprinde peste 1,5 milioane de articole, care sunt permanent verificate de un grup de 400 de voluntari. Aceştia protejează informaţiile Wikipedia de actele de răzbunare sau vandalism.

La început, Nupedia

Jimmy Wales povesteşte că, în anul 2000, a lansat online un site care permitea colectarea de informaţii între programatori, numit Nupedia. "Scopul a fost schimbul de informaţii. Era un fel de forum în care fiecare putea posta ce a descoperit", spune Jimbo. El recunoaşte că a fost uimit de generozitatea acestor specialişti, care imediat au început să se ajute unul pe altul, gratuit şi dezinteresat. Încet-încet, site-ul a devenit recunoscut pentru competenţa specialiştilor care îl alcătuiau prin muncă de voluntariat. Chiar dacă primele sute de pagini au fost foarte academice, fiind adresate exclusiv specialiştilor în computere, după o vreme, aceştia au început să îşi explice unul altuia şi noţiuni din alte domenii, în care nu mai erau experţi.

Banii provin din contribuţii

Vestea s-a dus şi imediat au intervenit specialişti din alte domenii, care i-au lămurit pe primii şi, pe nesimţite, site-ul a devenit o enciclopedie. Numele de Wikipedia a apărut în ianuarie 2001, iar din 7 februarie acelaşi an, site-ul a început să colecteze informaţii de la utilizatori, care erau rugaţi să contribuie cu articole sau cu bani, pentru ca proiectul să reziste online. Şi a rezistat! Acum, Jimmy Wales primeşte oferte din partea unor mari corporaţii, care ar vrea să-i cumpere afacerea. Dar el a promis că nu va vinde niciodată acest brand. "A fost creat de utilizatori, prin munca a mii de voluntari şi cu banii unor persoane caritabile. Acest site aparţine omenirii şi nici nu-mi trece prin cap să-l vând", a declarat el într-o conferinţă ţinută, recent, la London School of Economics.

Wikis sunt acele website-uri unde vizitatorii pot adăuga informaţii proprii sau pot schimba articolele postate de alţii, dacă le consideră greşite

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite