WikiLeaks: O firmă românească a vândut Libiei circa 100.000 de Kalaşnikovuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O telegramă diplomatică publicată de WikiLeaks arată că o formă românescă a vândut Libiei arme automate, după ce Londra a refuzat să dea licenţă de export unei firme britanice, de teamă că armele ar putea ajunge la grupări rebele din Ciad şi Sudan.

Telegrama a fost redactată de ambasada americană la Tripoli şi este datată 6 noiembrie 2008. Pitrivit documentului, circa 130.000 de arme automate Kalaşnikov ar fi trebuit să fie vândute Libiei de către firma britanică York Guns. Guvernul britanic a decis, însă, pe 30 octombrie 2008 să nu acorde licenţă de export, temându-se că armele ar putea ajunge în zone sensibile, precum Ciad sau Sudan.

Potrivit notei diplomatice publicată de WikiLeaks, Muhammad el-Obeidi, un om de afaceri libian care are legături cu regimul lui Muammar Khadafi, ar fi fost însărcinat să ajute la facilitarea achiziţiilor pentru Jafl al-Khamis (Brigada Khamis), o unitate a forţelor speciale condusă de Khamis Khadafi, unul dintre fiii liderului libian. Acesta declara pe 23 octombrie că a semnat un contract cu o companie românească (NFI), pentru exportarea din România în Libia a 100.000 de arme automate de tip AK-47. Contractul ar fi fost semnat la Paris.

El-Obeidi nu a precizat dacă armele urmau să fie folosite în Libia sau re-exportate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite