Adio cabluri: WiTricity, electricitatea fără fir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginată prima dată de Nikola Tesla în urmă cu aproape un secol, electricitatea transmisă fără fir (wireless) ar putea deveni în curând realitate.

Era cablurilor se apropie de sfârşit! Alimentarea aparatelor electrice şi electronice prin intermediul prizelor, ştecherelor şi al firelor ar putea fi pe cale de dispariţie datorită apariţiei unui sistem care ar permite laptopurilor, telefoanelor mobile şi televizoarelor să se încarce cât timp sunt lăsate în casă, fără a fi conectate la o priză, informează „The Times“.

Noua tehnologie exploatează o descoperire recentă din domeniul fizicii, potrivit datelor furnizate de compania americană WiTricity. Aceasta a demonstrat că electricitatea poate fi transmisă „fără fir“, prin aer, şi poate determina aprinderea unui bec sau poate menţine în funcţiune un computer.

„Să recunoaştem: firele sunt naşpa“, a spus Eric Giler, managerul WiTricity, la o conferinţă de luna trecută. „Şi bateriile sunt naşpa.“ Noul sistem are potenţialul de a elimina munţi de baterii de unică folosinţă şi kilometri de cabluri. „În jur de 40 de miliarde de baterii sunt produse în fiecare an pentru a alimenta ceva care, în general, se află la doar câţiva metri de locuri unde există electricitate foarte ieftină.“

Rezonanţă electromagnetică

Sistemul poate funcţiona în siguranţă pentru că energia este transferată în mare parte prin câmpuri magnetice. Giler a pus accentul pe siguranţa utilizatorului în timpul demonstraţiei pe care a făcut-o la conferinţă. „Nu se întâmplă nimic, sunt OK“, a spus el în timp ce mergea în jurul unui televizor care funcţiona pe electricitate wireless.

Principiile sistemului au fost inventate de fizicianul Marin Soljacic de la Massachusetts Institute of Technology. După ce s-a trezit trei nopţi la rând din cauza unui piuit care îl avertiza că acumulatorul telefonului mobil este descărcat, Soljacic s-a întrebat: „De ce nu se poate ca toată această electricitate din perete să iasă şi să-mi alimenteze telefonul?“

Profesorul Soljacic a folosit principiul rezonanţei potrivit căruia transferul de energie devine mai eficient dacă se foloseşte o anumită frecvenţă. Când două obiecte au aceeaşi frecvenţă de rezonanţă, ele fac schimb de energie fără a avea un efect asupra obiectelor înconjurătoare. Rezonanţa acustică face ca paharele de vin să se spargă atunci când un cântăreţ ajunge la o anumită notă; WiTricity foloseşte rezonanţa undelor electromagnetice de frecvenţă mică.

Tehnologie sigură pentru om

Sistemul WiTricity funcţionează prin transferul de energie dintre două bobine magnetice. Prima este plasată într-o cutie ataşată sursei principale de electricitate dintr-o casă şi poate fi îngropată într-un perete sau un tavan. A doua bobină este ataşată unui aparat, de exemplu unui televizor sau unui laptop. Undele electromagnetice sunt transferate între cele două bobine, a doua absorbind energie.

Institutul de Fizică din Londra a confirmat că tehnologia este sigură deoarece foloseşte un câmp magnetic care „nu are efecte nocive asupra corpului uman“. Sistemul are totuşi unele neajunsuri: numai aparatele relativ mici pot fi încărcate, iar ele trebuie să se afle la o distanţă de doi metri de un perete cu electricitate wireless. Există însă posibilitatea ca, pe viitor, raza de acţiune să fie extinsă până la 30 de metri.

Existenţa electricităţii wireless a mai fost demonstrată anterior, inclusiv prin sisteme care foloseau lasere. Cercetătorii spun însă că tehnologia utilizată de WiTricity este o descoperire nouă deoarece între încărcător şi aparatul încărcat se pot interpune obstacole care nu interferează cu sistemul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite