Weekendul în care România s-a mutat la mare şi la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamaia şi Năvodari ori Sinaia şi Bran au fost staţiunile în care turiştii aproape că s-au călcat în picioare la propriu. România petrece de trei zile şi trei nopţi. Urmează încă o zi fierbinte, atât la propriu, cât şi la figurat, iar drumul spre casă de la munte sau de la mare se va dovedi lung şi obositor.

Aventura concediului pe litoral începe cu proba de foc: căutarea unui loc de parcare în staţiuni. Duminică, singurele locuri disponibile se aflau în spaţii neregulamentare, însă cei care au optat pentru calea uşoară s-au trezit cu roţile blocate de „caracatiţe". În weekend, încă de la orele dimineţii, terasele şi plajele din Mamaia au fost arhipline. Mai exact, 30.000 de persoane au ales „perla litoralului" pentru a se distra, mai ales că weekendului i s-a adăugat încă o zi liberă, de sărbătoarea Sfintei Marii. Pentru unii dintre ei, aglomeraţia nu e motiv de stres, din contră, contribuie la atmosfera estivală. „E foarte aglomerat, nu sunt locuri de parcare şi nici şezlonguri libere, am stat pe cearşaf. Dar ne place, lumea se distrează! Am fost şi în Vama Veche, acolo e distracţie la maximum şi multă băutură. Vom ajunge şi la Costineşti, că am auzit că şi acolo e fain. Suntem pentru a doua oară la mare vara asta", spune Marcel Cupfer (21 de ani), din Piatra Neamţ.

Cine a apucat un loc la o terasă s-a putut declara mulţumit



Ieri, plajele din Mamaia au fost foarte aglomerate, iar şezlongurile şi cearşafurile ajungeau până în buza mării. Dar turiştilor nu le-a păsat. „Sunt de dimineaţă la plajă, e foarte bine aici. Luni mergem să vedem spectacolele de la Ziua Marinei", spune Veronica Popescu (29 de ani), din Drobeta -Turnu Severin.

„Dorm şi în maşini"

A fost cel mai aglomerat ­weekend din acest sezon estival: peste 250.000 de turişti s-au cazat în unităţile hoteliere de la malul mării sau la particulari. Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, spune că e uimit de valul uriaş de turişti care s-a aflat în weekend pe litoral: „N-am mai întâlnit fenomenul acesta din 2008.

Sudul litoralului e ocupat, oamenii dorm şi în maşini. Se pare că românii îşi apreciază valorile şi s-au convins că nicăieri nu e mai bine decât acasă", e de părere hotelierul. Distracţia se încheie astăzi, la Constanţa, cu sărbătoarea oamenilor mării. La Ziua Marinei, în Portul Constanţa sunt aşteptaţi 10.000 de turişti.

Grătarele au sfârâit lângă pădure

Şi muntele i-a atras ca un magnet pe toţi iubitorii de natură şi de distracţie în aer liber. Pe Drumul Naţional 73 Braşov-Piteşti, traficul a fost un coşmar. În zona staţiunilor Bran-Moeciu, maşinile au circulat în permanenţă bară la bară, iar cei care nu şi-au făcut rezervări din timp au avut surpriza de a nu mai găsi niciun loc de cazare la pensiunile apropiate de drumul naţional.

image

Peste 10.000 de turişti s-au cazat în zona Bran-Moeciu  Foto: Bogdan Crăciun

În ciuda aglomeraţiei, turiştii s-au distrat pe cinste în preajma grătarelor şi a lăzilor cu bere. „Totul e foarte apetisant. Am luat de toate, mici, cârnaţi, carne de porc. O să continuăm şi cu alte feluri de mâncare, pentru că sunt foarte multe produse tradiţionale, de la mama lor. Este aglomerat şi trebuie să stai şi la coadă pentru mâncare, dar merită, pentru că afară e foarte frumos", a spus bucureşteanul Nicolae Ciucă (42 de ani).

Ca să facă faţă avalanşei de turişti, comercianţii au scos de la păstrare ceaunele de armată, au încins focuri zdravene şi au pregătit cele mai gustoase mâncăruri ale zonei. Fasolea cu cârnaţi, tochitura sau gulaşul au făcut furori printre turiştii veniţi la Bran. „Mâncarea făcută la foc de lemne are alt gust. Pentru că pregătim cantităţi foarte mari, de 20-30 de kilograme, prepararea durează mai mult, dar apoi mănânci de te lingi pe degete. S-a făcut deja coadă şi încă nu am apucat să servim", a explicat Florin Ursachi, unul dintre comercianţi.

Toate delicatesele culinare au fost preparate la vedere şi s-au vândut cu sume cuprinse între 10 şi 15 lei porţia. Berea a curs în valuri, iar comercianţii au înregistrat vânzări-record. Proprietarii de pensiuni spun că în acest weekend gradul de ocupare a fost de aproape sută la sută în Bran şi că cei mai mulţi turişti vor pleca abia în această seară spre case. 

image

Maşinile au mers bară la bară spre staţiunile montane



"E foarte aglomerat, nu sunt locuri de parcare şi nici şezlonguri libere, am stat pe cearşaf. Dar ne place, lumea se distrează!"
Marcel Cupfer
turist

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite