Weekend cu zăpadă şi temperaturi scăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă un sfârşit de săptămână cu zăpada la munte şi în sudul ţării şi cu temperaturi sub 0 grade Celsius. Deja zăpada abundentă căzută în ultimele zile a îngreunat

Meteorologii anunţă un sfârşit de săptămână cu zăpada la munte şi în sudul ţării şi cu temperaturi sub 0 grade Celsius. Deja zăpada abundentă căzută în ultimele zile a îngreunat traficul în mai multe judeţe, iar frigul a omorât în această iarnă 79 de persoane.
Circulaţie îngreunată în trei judeţe din ţară
Zăpada abundentă din ultimele zile a îngreunat circulaţia rutieră în judeţele Alba, Vaslui şi Satu-Mare, iar în alte cinci judeţe, Arad, Buzău, Bihor, Caraş-Severin şi Mehedinţi, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă. În Alba, pe unele drumuri, în special în zona montană, circulaţia se desfăşoară dificil din cauza zăpezii sau a poleiului. La Vaslui, zăpada i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii societăţii care se ocupă de deszăpezirea oraşului. Pe arterele şi trotuarele din municipiu nu s-a dat cu material antiderapant şi nicio porţiune de carosabil nu a fost curăţată. În aceste condiţii, circulaţia se desfăşoară anevoios, atât şoferii angrenaţi în trafic, cât şi pietonii fiind nevoiţi să patineze practic pe zăpadă. Drumurile judeţene din Caraş-Severin sunt deschise, însă se circulă în condiţii de iarnă. Zăpada căzută joi după-amiază a îngheţat peste noapte, astfel încât, la primele ore ale dimineţii s-a înregistrat polei. (N.D.)
Medicii cer corturi pentru boschetarii care au invadat spitalele
Ministerul Sănătăţii a trimis o circulară şefilor de spitale de urgenţă din Capitală şi Serviciului de Ambulanţă pentru a-i adăposti pe cei în pericol, fără a repartiza însă bani sau spaţii specifice acestui tip de asistenţă socio-medicală. Cu toate acestea, dr. Ovidiu Cizmaru, şeful S.A.M.B., ne-a declarat că medicii de pe Ambulanţe vor acorda, la orice oră, primul ajutor persoanelor fără adăpost, apoi acestea vor fi transportate la spitalele de urgenţă. Se estimează că sunt peste 5.000 de "boschetari" în Capitală. La Secţia Externă a Spitalului "Sf. Pantelimon", de lângă Obor, există zece pacienţi internaţi de mult timp, neavând posibilitatea de a se întreţine singuri, fără rude şi fără casă. Mulţi au degerături căpătate în nopţile friguroase petrecute sub cerul liber. Urmează să le fie amputate degetele. "O societate civilizată se cunoaşte şi după felul cum îşi tratează oamenii sărmani, spune dr. Corina Baban, şefa secţiei. Cred că ar fi bine să se amenajeze măcar nişte corturi unde să se adăpostească pe ger, pentru că spitalele nu-i pot ţine pe toţi."

Numărul morţilor de frig creşte
De la sfârşitul lunii ianuarie şi până în prezent, direcţiile de sănătate publice judeţene şi a municipiului Bucureşti au semnalat un număr de 79 decese cauzate de condiţiile meteo. Cele mai multe decese s-au înregistrat în judeţele Prahova - 9, Botoşani - 8 şi Timiş - 7. În Capitală au murit trei oameni şi mulţi alţii se află la limita supravieţuirii. Având în vedere că cel puţin 22 dintre cei decedaţi erau persoane fără adăpost, autorităţile au cerut spitalelor şi caselor de ajutor să acorde asistenţă persoanelor fără casă şi să le ofere adăpost pentru noapte şi o porţie de mâncare caldă. Majoritatea deceselor au fost cauzate de insuficienţa cardio-respiratorie, consumul de alcool ori stop cardio-respirator datorat hipotermiei.

Zăpadă, la munte şi în sudul ţării
Acest weekend va fi unul cu zăpadă multă la munte, dar şi în sudul ţării, spun meteorologii. Temperatura aerului va mai coborî câteva grade sub zero, însă nu se vor atinge aceleaşi extreme ca în urmă cu câteva săptămâni. Va ninge, în schimb, mai mult, ceea ce este bine pentru agricultură, pentru că, până acum, stratul de zăpadă nu a fost destul de consistent, astfel încât să protejeze culturile de ger. Ninsoarea care cade acum în vestul României se va extinde în toată ţara. În această primă jumătate a lunii ianuarie, temperaturile vor fi mai scăzute, dar se vor încadra în limite normale pentru această perioadă a anului. Termometrul ar putea coborî până la - 10, - 13 grade Celsius. Abia spre sfârşitul lunii, spun meteorologii, am putea avea temperaturi mai scăzute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite