Weekend negru în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şiiţii şi sunniţii continuă să se măcelărească între ei, în ciuda măsurilor de securizare a ţării Nici nu terminase bine de spus premierul irakian Nuri al Maliki că

Şiiţii şi sunniţii continuă să se măcelărească între ei, în ciuda măsurilor de securizare a ţării

Nici nu terminase bine de spus premierul irakian Nuri al Maliki că aşa-numitul "plan pentru Bagdad" al administraţiei Bush a dus la reducerea violenţelor interconfesionale că, în weekend, o serie de atentate îndreptate unele la adresa sunniţilor, altele la adresa şiiţilor, s-au soldat cu aproape 100 de morţi şi cam tot atâţia răniţi.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi peste 30 rănite, ieri, în atentatul comis de un kamikaze care a acţionat centura cu explozibil la intrarea în facultatea de economie din estul Bagdadului. Facultatea face parte din campusul universitar Moustansarya, dar nu este situată în acelaşi complex. Universitatea este frecventată în special de şiiţi. Cursurile la Bagdad, unde sunt cinci universităţi publice, sunt suspendate de mai multe zile pentru a permite studenţilor să se pregătească pentru examenele semestriale. Alte două atentate au avut loc ieri în capitala irakiană. Unul cu maşină-capcană, comis nu departe de Ambasada Iranului şi care a ucis cel puţin două persoane, şi al doilea, într-un sector comercial din Karrada, provocând rănirea a cel puţin cinci persoane. Sâmbătă, cel puţin 42 de persoane au fost ucise într-un atentat cu maşină-capcană, petrecut în apropierea unei moschei a musulmanilor sunniţi din oraşul Habbaniyah, la câteve zeci de kilometri de Bagdad. O cisternă cu carburant a fost aruncată în aer în momentul în care credincioşii părăseau moscheea la finalul rugăciunilor.

Înainte şi după "Planul pentru Bagdad"

Înaintea lansării "Planului pentru Bagdad", poliţia din capitala Irakului aduna în fiecare zi de pe străzile din oraş aproximativ 50 de cadavre, notează BBC.

Numărul celor ucişi în confruntările dintre musulmanii sunniţi şi cei şiiţi s-a înjumătăţit. S-au rărit, deşi nu semnificativ, atacurile cu bombă, iar militarii americani însărcinaţi cu punerea în aplicare a planului nu s-au confruntat cu o rezistenţă organizată. Totuşi, anunţul făcut de premierul al Maliki lasă să se înţeleagă că au avut loc incidente foarte violente săptămâna trecută. Mai bine de 400 de presupuşi terorişti, a mai spus primul-ministru irakian, au fost arestaţi şi aproape tot atâţia ucişi. Comandanţii armatei americane cred că liderii insurgenţei sunnite şi cei ai grupărilor paramilitare ale musulmanilor şiiţi ar fi optat pentru o retragere tactică, luptele pentru influenţă putând să reizbucnească oricând.

Preşedintele Talabani îi critică pe americanii

Preşedintele irakian Jalal Talabani a criticat forţele americane pentru arestarea fiului unui lider şiit, care susţine că a fost maltratat în detenţie şi a cerut ca responsabilii să fie sancţionaţi, informează AFP. Fiul liderului şiit Abdel Aziz Hakim a fost reţinut vineri pentru scurt timp de soldaţii americani în apropiere de frontiera cu Iranul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite