Weekend cu must, avioane şi murături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expomil 2007, cea mai importantă expoziţie din aceste zile, reprezintă alături de târgurile tradiţionale din ţară, principala atracţie pentru sfârşitul săptămânii Cea de-a V-a

Expomil 2007, cea mai importantă expoziţie din aceste zile, reprezintă alături de târgurile tradiţionale din ţară, principala atracţie pentru sfârşitul săptămânii

Cea de-a V-a ediţie a Expoziţiei internaţionale de tehnică militară Expomil şi-a deschis porţile, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo.

Primele două zile ale expoziţiei au fost dedicate exclusiv specialiştilor. Publicul va putea vizita Expomil, astăzi şi mâine, între orele 10.00-18.00.

Cei care vor avea curiozitatea să viziteze standurile expozanţilor vor avea posibilitatea să vadă cele mai moderne arme şi echipamente de tehnică militară. Expoziţia se bucură de prezenţa unor producători de armament de renume, din ţări cum ar fi Austria, Franţa, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia, Turcia etc.

Nu lipsesc nici firmele româneşti de profil, cum ar fi Aerofina SA, care prezintă un scaun de catapultare, Aerostar, producătorul unui ingenios sistem generalizat de identificare denumit "amic-inamic" şi Compania Naţională Romarm SA, care a adus la Expomil un nou vehicul blindat şi un tip de rachetă ghidată cu laser.

Cu mic, cu mare la expoziţie

Potrivit organizatorilor, tematica expoziţiei este extrem de diversificată şi cuprinde sisteme şi echipamente pentru trupele terestre, aviaţie, marină, comandă, control, comunicaţii şi informaţii, mijloace pentru deminare, echipamente pentru securitatea internă, arme şi sisteme de apărare, echipamente şi facilităţi de bază pentru susţinerea misiunilor, protecţie, siguranţă, supravieţuire şi risc, uniforme îmbrăcăminte şi echipament personal, servicii etc. Firmele producătoare de avioane sau armament greu au venit la Expomil cu machete la scară redusă şi imagini pe suport video.

Cu siguranţă copiii care vor vizita expoziţia vor fi încântaţi de tancurile, vapoarele sau avioanele "de jucărie". Şi adulţii vor avea ce admira. Mitraliera care poate trage după colţ, creaţie a unei firme israeliene de profil, pistoalele şi puştile de asalt, dotate cu sistem de ochire cu laser, sunt doar câteva din minunăţiile tehnicii militare aflate zilele acestea la Romexpo.

Eurofighter mizează pe investiţii în România

De la Milrex nu au lipsit cei mai importanţi producători europeni de avioane militare, care, în 2008, se vor bate pentru obţinerea contractului cu Armata Română. Potrivit reprezentanţilor Eurofighter, Typhoon ar fi singurul avion multi-rol capabil să îndeplinească roluri de superioritate în aer şi atac la sol, în cadrul aceleiaşi misiuni. Prin versatilitatea sa, aeronava, cu motor dublu foarte avansat, înlocuieşte nu mai puţin de 11 avioane de luptă diferite, aflate în serviciul armatelor statelor cele mai importante din Europa.

În lupta cu ceilalţi competitori pentru obţinerea contractului cu MApN, Eurofighter mizează pe un atuu important. Consorţiul intenţionează să cumpere Avioane Craiova şi, în viitorul apropiat, ar putea chiar să facă asamblarea finală a lui Typhoon în România. Referitor la preţ, reprezentanţii Eurofighter nu au putut da prea multe detalii, invocând confidenţialitatea impusă de MApN. "Cu siguranţă, Typhoon nu este ieftin.

Dar dacă România vrea să aibă unul dintre cele mai performante avioane militare din lume, atunci trebuie să plătească preţul", a declarat Valerio Bonelli, directorul de comunicare al Alenia Aeronautica, una dintre cele patru companii ale consorţiului. Potrivit acestuia, dacă Eurofighter va câştiga contractul cu România, primele 10 avioane vor putea fi livrate în perioada 2010-2012.

Saab Gripen promite avioane şi în sistem leasing

În încercarea de a câştiga viitoarea licitaţie a MApN, compania suedeză Saab, producătoarea avionului JAS 39 Gripen, mizează pe preţul de achiziţie mult mai mic şi costurile reduse de exploatare a aeronavei. Un alt avantaj al ofertei Saab ar fi posibilitatea ca România să achiziţioneze avioanele în sistem leasing.

Această variantă ar include o perioadă de graţie de cinci ani, fără plată, timp în care partea română s-ar acomoda cu aeronavele.

Potrivit directorului de marketing al companiei suedeze, dacă Gripen ar obţine contractul MApN, întregul lot de avioane ar putea fi livrat în maximul şase ani, în condiţiile în care construcţia unui aparat durează între 18 şi 24 de luni.

Printre statele europene membre NATO care au optat pentru înzestrarea cu Gripen se numără Ungaria şi Cehia. Cel mai recent contract al Saab pentru livrarea de avioane Gripen este cel semnat
cu Thailanda, în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

Expoziţie de gogonele şi zacuscă, în Cetăţuia Braşovului

Cetăţuia Braşovului adăposteşte una dintre cel mai inedite şi atractive expoziţii cu vânzare: murături, compoturi şi zacuscă, toate preparate după reţete tradiţionale româneşti, săseşti şi maghiare.

"Braşovul este un model de interculturalitate, de aceea am pregătit aceste produse preparate după reţetele pe care le păstrau secrete bunicile noastre. Mai mult, aceste reţete, în timp, s-au combinat şi s-au obţinut produse noi de-a lungul timpului.

De aceea, am completat expoziţia culinară cu obiecte folosite în gospodăria transilvăneană, scoase dintr-o colecţie particulară a profesorului braşovean Ioan Sorin Apan", ne-a declarat Vasile Costea, directorul economic al societăţii Aro-Palce, care administrează complexul turistic Cetăţuia Braşovului.

Turiştii au ocazia de a cumpăra produsele maeştrilor bucătari care le oferă chiar şi reţetele folosite pentru pregătirea acestor bucate alese. În mod tradiţional, grupurile de turişti sunt întâmpinate la Cetate cu dans şi veselie de trubaduri şi cavaleri îmbrăcaţi în costume medievale. (Sebastian Dan)

Zacuscă de dovlecei

Ingrediente: 4 kg dovlecei, 1 kg ardei gras sau gogoşari, 2 kg roşii, 0,5 kg ceapă, 0,5 l ulei, frunze de ţelină, pătrunjel, sare

Mod de preparare: Dovleceii se curăţă de coajă şi seminţe, se taie cubuleţe, se sărează şi se lasă o oră într-un vas acoperit. Roşiile se opăresc, se decojesc şi se taie felii. Ceapa şi ardeiul gras se curăţă, se taie felii şi se prăjesc uşor în ulei. Se adaugă restul ingredientelor şi se fierbe zacusca 20 de minute. Se pune caldă în borcane, se capsează şi se mai fierbe încă 20 de minute la bain-marin. Se acoperă vasul cu pături şi se lasă până a doua zi la răcit.

Colaci, mere şi tulburel la Muzeul Ţăranului

Focul lui Samedru, cea mai mare sărbătoare pastorală din România, este sărbătorit weekendul acesta la Muzeul Ţăranului Român. Vizitatorii vor putea gusta colaci, covrigi, brânză, nuci, mere, must şi multe alte specialităţi tradiţionale din Bucovina, Maramureş şi Transilvania.

De asemenea, în curtea muzeului de pe Şoseaua Kiseleff, intrarea din Strada Monetăriei, vor fi expuse şi produsele ţăranului român, de la ceramică şi fluiere până la brânză de burduf.

Punctul forte al târgului este pastrama de oaie de la Pleşcoi, care va fi friptă pe mai multe grătare, "stinsă" cu must pregătit în faţa bucureştenilor. Atmosfera este completă cu degustarea de vinuri alese şi cu muzica veche.

Târgul Moşii de Toamnă va fi deschis sâmbătă, între orele 10 şi 18, şi duminica, între orele 10 şi 15. Biletul de intrare costă 2 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru elevi, studenţi şi pensionari. (Diana Opriţă)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite