Weekend în fân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weekend în fân
Weekend în fân

SPA, masaje sau reflexoterapie? Toate pălesc în faţa unui somn sănătos precum cel al bunicilor noştri. Ioan Lezeu ştie că cel mai bine se doarme în fân. Citiţi în numărul 14 al revistei „Forbes România“ despre un antreprenor care a adăugat o pată de culoare afacerii sale, o pensiune din Buzău

După ce a călătorit o viaţă-ntreagă prin toată lumea (n-a ajuns doar în Australia şi Noua Zeelandă), pilotul companiei Tarom, Ioan Lezeu, s-a retras la ţară, pe Valea Chiojdului (judeţul Buzău). Şi-a făcut o pensiune pe gustul lui, întocmai precum văzuse în Apusenii copilăriei şi cum le-ar plăcea şi zeilor: cu cerdac, ţuică parfumată şi raţă pe varză. Dar, mai ales, cu „Odaie cu fân“, o cameră la mansarda pensiunii, cu un covor gros de 15 centimetri de fân şi saltele joase, de poţi să atingi cu mâna paiele uşor uscate, dacă te întinzi prea tare, şi perne înţesate cu fân, aspre la atingere. „Fânul are proprietăţi anti¬stres. Bunicii noştri dormeau în fân chiar înainte să existe stresul“, spune el, amuzat de propria glumă. A denumit pensiunea aceasta „Tata Lice“.

PĂLINCA ŞI NEVASTA

Cum s-a gândit tocmai la aceste adevărate băi de fân?  „Şi eu, şi soţia mea, dormeam în fân, în vacanţele de vară. Am reînviat un obicei frumos, dar mai ales sănătos“. Băile de fân au proprietăţi terapeutice, spun medicii, şi rezolvă una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului: stresul. O singură astfel de odaie are pensiunea „Tata Lice“ şi este rezervată de turişti până la sfârşitul anului. Soţii Lezeu au cumpărat casa din Chiojdu în 1985 şi, datorită funcţiei lui Ioan, au beneficiat de 250 de metri pătraţi de teren.

După Revoluţie, „şi-au cumpărat libertatea“, după cum spune mama Lice, şi au ajuns să deţină două hectare de teren în jurul casei, păşuni şi livezi întinse de pruni şi meri. Din 1997, odată cu ieşirea la pensie, Ioan (acum în vârstă de 63 de ani) a transformat casa de vacanţă a familiei în pensiune, iar zece ani mai târziu i-a adăugat şi „pata de culoare“ care l-a făcut celebru în Buzău, „Odaia cu fân“. Un weekend în fân te vindecă de toate cele - este convins tata Lice. Ajuns vineri seară la casa lui, la trei ore distanţă de Bucureşti, te linişteşti după drumul plin de hârtoape cu un păhărel de „ţuică mortală de Chiojdu“, o pălincă muntenească pe care tata Lice a înregistrat-o la OSIM. „Este precum nevasta. Când simţi că este a ta, o vrei cu tot cu acte“, spune fostul aviator.

Ţuica asta, mult mai feminină decât surata ei ardelenească, este dulceagă şi parfumată. Până când pregăteşte tata Lice mielul la groapă – după mireasma căruia s-a dat în vânt până şi Radu Anton Roman – te pun pe picioare trei-patru ore de lenevit în fânul odăii de la mansardă.

AFACERE DIN PASIUNE

Dacă în următoarele două zile nu vrei nici în ruptul capului să te desparţi de camera înmiresmată cu fân, tata Lice nu te va scoate cu forţa la lumină. Va bombăni doar că e mare păcat să pierzi pita făcută în casă şi brânza de capră cu ceapă roşie şi o slănină care face să urle colesterolul în tine.

Totul merge cu aceeaşi ţuică mortală, stinsă cu apă de izvor şi o carafă de cafea cu un sfert de zaţ. Pe toate poţi, de altfel, să le iei cu tine în cameră. Pensiune eco? Puţin cam prea pretenţios, pur şi simplu totul e făcut în casă, replică fostul pilot, care a îmblânzit Boeinguri 707, prima generaţie de avioane cu reacţie. Tata Lice explică de ce el nu va fi niciodată un om de afaceri. „Voi mai construi încă două odăi cu fân, dar atât. Fac afacerea asta ca să cunosc oameni, nu pentru bani“, spune el, iar mama Lice îl completează: cei doi trăiesc dintr-o pensie frumuşică.

Clienţi de la oraş

Angajaţi ai Orange şi BCR sau ai altor multinaţionale, toţi se relaxează la „Tata Lice“. Primii lui clienţi au fost bucureşteni, iar majoritatea vin în continuare tot din Capitală, în fiecare weekend. Satul Chiojdu vuieşte că prin odaia cu fân au trecut Theodor Stolojan şi Petre Roman. Tata Lice neagă, uşor ruşinat, şi spune că singura sa legătură cu politica este maidanezul său, pe nume Boc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite