Un "Watergate" elen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasa politică elenă a reacţionat cu indignare în cazul interceptării ilegale a convorbirilor telefonice ale premierului şi altor oficiali de rang înalt timp de mai multe luni, scandalul fiind

Clasa politică elenă a reacţionat cu indignare în cazul interceptării ilegale a convorbirilor telefonice ale premierului şi altor oficiali de rang înalt timp de mai multe luni, scandalul fiind deja numit de presă "Watergate-ul elen".
Premierul Costas Karamanlis, ministrul de externe, cel al apărării şi cel al ordinii publice figurează printre cele circa 100 de persoane ale căror telefoane mobile au fost ascultate începând cu perioada Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004. Partidele de opoziţie şi-au exprimat stupoarea, declarând că guvernul este incapabil să apere securitatea naţională sau drepturile cetăţenilor şi au cerut o anchetă aprofundată. Majoritatea interceptărilor au început în august 2004 şi s-au oprit când compania de telefonie mobilă Vodafone a descoperit incidentul şi a anunţat autorităţile. Oficialii au declarat că prin închiderea soft-ului ilegal nu s-a mai putut afla cine intercepta convorbirile. Convorbirile erau redirecţionate către destinaţii neidentificate, prin intermediul a patru antene de telefonie mobilă, situate într-o zonă din centrul Atenei în care se află şi Ambasada Statelor Unite.
SUA, suspecte
Opinia publică din Grecia se întreabă cine ar putea fi în spatele operaţiunii de ascultare a telefoanelor mobile ale unor înalţi oficiali eleni, cele mai multe suspiciuni îndreptându-se către Statele Unite. Guvernul, care a făcut publice faptele, afirmând că este vorba despre o problemă de "securitate naţională", a însărcinat justiţia să-i descopere pe autorii ascultărilor ilegale şi a precizat că scandalul nu influenţează atitudinea Atenei pe plan internaţional. "Americascultarea", "Patru antene şi o ambasadă", "Spionaj american împotriva Greciei", sunt câteva dintre titlurile apărute în presa de stânga, pentru care nu există nici o îndoială că Washingtonul se află la originea operaţiunii. "Este evident că ascultarea telefoanelor a fost efectuată de către serviciile secrete străine, din motive de securitate legate de derularea Jocurilor Olimpice din 2004", a declarat, sub acoperirea anonimatului, o importantă personalitate politică, "victimă" a operaţiunii.
Vodafone, într-o situaţie jenantă
Operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone, implicat în scandal, se găseşte într-o situaţie dificilă, guvernul precizând că responsabilii companiei au dezactivat programul de ascultare înainte de a alerta autorităţile, împiedicând, astfel, urmărirea pistei de către anchetatori. Presa a jubilat, ironizând aparenta greşeală a operatorului de telefonie mobilă. "Vodafone gate", "Grecia lăsată fără glas de Vodafone", au titrat cotidienele "Apogevmatini" (de dreapta) şi "Eleftheros Typos". Afacerea l-a inspirat şi pe comisarul european grec Stavros Dimas, al cărui telefon personal a fost şi el interceptat, care, întrerupt de sunetul telefonului său mobil în timpul unei conferinţe de presă, a afirmat: "Este Vodafone (...), voi vorbi mai clar şi mai tare pentru a uşura lucrurile".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite