Washingtonul discută cu Beijingul despre rachetele nord-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trimisul special american Christopher Hill, adjunct pentru problemele asiatice al secretarului de stat Condoleezza Rice, a avut convorbiri la Beijing cu înalte oficialităţi chineze asupra crizei

Trimisul special american Christopher Hill, adjunct pentru problemele asiatice al secretarului de stat Condoleezza Rice, a avut convorbiri la Beijing cu înalte oficialităţi chineze asupra crizei rachetei nord-coreene, după ce preşedintele Bush discutase la telefon cu omologul său Hu Jintao aceeaşi chestiune.
Chinezii sunt principalii susţinători ai regimului de la Phenian şi SUA ar dori ca ei să facă presiuni asupra Phenianului pentru a renunţa la noi teste ale rachetelor. Beijingul se împotriveşte, ca şi Moscova, de altfel, impunerii unor sancţiuni acestui regim, temându-se de o posibilă destabilizare a situaţiei din Coreea de Nord, cu repercusiuni în întregul Extrem Orient. Phenianul, la rândul său, a respins categoric chiar şi sancţiunea blândă impusă de Japonia, interzicerea timp de 6 luni a accesului în porturile nipone a unui ferryboat nord-coreean, principalul mijlocitor al legăturilor comerciale dintre cele două ţări, ameninţând că, dacă nu se va renunţa la asemenea metode, e gata de "o ripostă fermă". De altfel, potrivit unor ştiri neconfirmate, nord-coreenii s-ar pregăti de o nouă lansare de rachete, inclusiv de tip Taepodong-2, care poate atinge America. Experţii japonezi consideră că prima rachetă de acest tip, al cărei test a eşuat, urma să-şi încheie traiectoria în apropiere de Insulele Hawaii.
Analiştii specializaţi în problemele asiatice consideră că Phenianul nu are nici cea mai mică intenţie de a ataca SUA cu rachete, dar că foloseşte testele pentru a determina Washingtonul să accepte convorbiri directe în doi, ceea ce ar constitui o mare victorie, dat fiind că nord-coreenii sunt descrişi ca aparţinând "axei răului". Jucător politic abil, liderul nord-coreean Kim Jong Il nu intenţionează să renunţe la atuul rachetelor decât în schimbul unor concesii substanţiale din partea Washingtonului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite