Vulcanul-minune care "scuipă aur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen uimitor se petrece în insula Niolam din Oceanul Pacific În micuţa insulă a Pacificului, Niolam, din Papua Noua Guinee, erupe poate cel mai preţios vulcan de pe pământ,

Un fenomen uimitor se petrece în insula Niolam din Oceanul Pacific

În micuţa insulă a Pacificului, Niolam, din Papua Noua Guinee, erupe poate cel mai preţios vulcan de pe pământ, relatează ziarul german "Bild". Craterul său este o megacomoară - 1.300 tone de aur! Spre comparaţie: Până acum, 193.000 de tone de aur au fost exploatate în întreaga lume.

De unde vine acest aur? Acest vulcan a erupt prima oară în urmă cu 400.000 de ani. Pe lângă cenuşă şi magmă, el aruncă acum şi mari cantităţi de apă, iar această apă scoate din adâncuri şi aur. Apa se evaporă, aurul rămâne. Mineralele lichide, de la o sută de kilometri adâncime, sunt scoase în afară de vulcan, amestecate cu metale preţioase. Şi comoara devine tot mai mare. Căci, "apa împreună cu aurul" se adună în craterul vulcanului. În fiecare an, comoara sporeşte cu 24 kilograme de aur.

Ar mai putea exista şi alţi astfel de vulcani

Exploratorul Kevin Brown din Noua Zeelandă presupune că ar mai putea exista şi alţi vulcani care să erupă... aur. Cristoph Heinrich, de la Institutul pentru Tehnologie din Elveţia, susţine că ar exista chiar canale adânci în care ar exista mult mai mult aur decât pe insulă. "Acest lucru înseamnă că depozitul de aur se adună foarte repede la loc în crater: poate în timp de o lună, o zi sau chiar în câteva ore", spune Greg Hall, geolog la compania Placer Dome, firmă canadiană de explorare de aur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite