Vremea rea ar putea prelungi vacanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zăpada abundentă din şapte judeţe ale ţării ar putea ţine închise şcolile. Copiii aşteaptă ca dascălii să le spună dacă încep cursurile luni. Ministerul va lua o decizie

Zăpada abundentă din şapte judeţe ale ţării ar putea ţine închise şcolile. Copiii aşteaptă ca dascălii să le spună dacă încep cursurile luni. Ministerul va lua o decizie duminică.

Startul noului semestru, programat pentru luni, 7 ianuarie, este incert. Din cauza troienelor care au blocat sute de drumuri în sudul şi sud-estul ţării, inspectoratele judeţene iau în calcul amânarea începerii şcolii în judeţele Dolj, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, unde sunt 19 şcoli izolate, dar şi în Mehedinţi, Constanţa şi Buzău.

Deciziile privind amânarea cursurilor vor fi luate la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene şi vor fi comunicate Ministerului Educaţiei până cel târziu duminică, în jurul prânzului. Inspectorii judeţeni pot decide chiar să mute cursurile din şcolile unde sunt probleme în alte unităţi de învăţământ din apropiere. Potrivit consilierului ministrului educaţiei, Mirabela Amarandei, situaţia va fi reanalizată la nivelul fiecărui judeţ în funcţie de evoluţia vremii.

Ea a mai precizat că vineri erau opt şcoli izolate în judeţul Dolj, trei în judeţul Călăraşi şi câte patru în Giurgiu şi Teleorman. "Drumul este parţial izolat, dar inspectorii judeţeni au luat legătura cu primarii şi prefecţii şi se încearcă rezolvarea situaţiei până luni", a declarat Mirabela Amarandei.


Copii izolaţi în Dolj


Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj a anunţat că în patru localităţi sunt probleme din cauza zăpezii şi că este posibil ca elevii să nu poată relua cursurile la începutul săptămânii viitoare, aşa cum era stabilit. "La această oră s-au raportat mai multe situaţii unde orele de curs nu vor putea începe de luni din cauza cantităţilor mari de zăpadă căzută în aceste zile la Robăneşti, Vela, Brabova şi Pleşoiu", a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Dolj, Angela Soare.

Primarul comunei Pleşoiu, Ion Ionescu, a anunţat deja conducerea inspectoratului că, până luni, calea de acces către Şcoala Generală Pleşoiu va fi curăţată de zăpadă şi copiii vor putea merge la ore. "În ceea ce priveşte şcolile din Brabova, Vela şi Robăneşti, cursurile nu vor putea începe luni, după cum ne-au anunţat primăriile din aceste localităţi.

O problemă deosebită avem în satul Gogoşiţa, unde şapte copii nu au cum să ajungă la Şcoala Generală Gogoşu, satul acesta fiind izolat la fiecare ninsoare", a mai adăugat Angela Soare.


Probleme şi cu încălzirea în şcoli


În judeţul Constanţa, inspectorul general-adjunct Mircea Vrană a declarat că există în prezent şcoli care au probleme din cauza zăpezii, însă nu s-a luat încă o decizie în privinţa amânării cursurilor. "În funcţie de evoluţia vremii, vom informa unităţile şcolare din teritoriu despre decizia luată.

Este vorba în principal de unităţile şcolare aflate în satele afectate de ninsori de la Viroaga, Negreşti, Ivrinezu, Albeşti şi Conacu, dar şi şcoli care au probleme cu sursele de încălzire sau instalaţiile electrice", a spus Vrană. La Buzău, sunt afectate de căderile abundente de zăpadă şcolile din Bisoca, Padina şi Pogoanele, însă autorităţile locale susţin că până luni se vor deszăpezi toate drumurile.


Nordul Mehedinţiului, incert


În judeţul Mehedinţi, potrivit inspectorului general şcolar Antonică Mateescu, există riscul prelungirii vacanţei de iarnă doar în cazul în care va ninge din abundenţă în acest weekend.


"La Mehedinţi, şcoala va începe luni. Cu excepţia câtorva localităţi din nordul judeţului, nu sunt probleme cu drumurile. Din acest motiv, niciun director al vreunei şcoli din judeţ nu a solicitat amânarea cursurilor. Dacă la acest sfârşit de săptămână va ninge ca zilele trecute, atunci este posibil să amânăm cursurile acolo unde se impune", ne-a spus şeful IŞJ Mehedinţi.


Ninsori în weekend


Prognoza meteo pentru următoarele zile anunţă ninsori în toată ţara, atât în cursul zilei de astăzi, cât şi luni. Ninsorile nu vor fi însemnate cantitativ, însă vor afecta în special judeţele din sudul ţării: Bărăgan şi Dobrogea.
Ultima vacanţă din semestrul întâi a început în data de 22 decembrie şi este programată să se încheie în 6 ianuarie. Primul semestru al anului şcolar 2007/2008 se va încheia în 10 februarie. (Cosmin Pretorian, Iulian Gogonea, Laurenţiu Despina)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite