Vremea a luat-o razna in toata lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Alunecari de teren in California si incendii devastatoare in Australia provoaca morti si raniti * Dupa inundatiile din nordul Europei, caldura neobisnuita in Germania si frig in Portugalia

La cateva zile dupa ce Los Angelesul a vazut prima zapada dupa ani buni, o alunecare de teren din oraselul La Conchita (sudul Californiei) a provocat moartea a trei barbati si ranirea altor opt persoane. Pe fondul unor ploi neincetate cateva zile la rand, un deal intreg a inceput sa o ia la vale, inclinand casele aflate la poalele sale, apoi inghitindu-le treptat. Datorita miscarii lente a solului umed, operatiunile de evacuare a celor 200 de localnici incepusera din timp, insa prabusirea s-a accelerat la un moment dat si a ingropat cateva zeci de persoane, distrugand circa 20 de case. Cei mai multi dintre cei prinsi de valul de pamant au fost salvati, un barbat de 60 de ani rezistand trei ore sub ruinele unei case pana ce a fost salvat de pompieri. Exista insa 21 de persoane date disparute. Autoritatile spera ca unele dintre acestea sa nu se fi aflat in oras, deoarece au fost nevoite sa intrerupa operatiunile de cautare. Geologii chemati la fata locului au considerat ca, din pricina ploilor neintrerupte, echipele de salvare ar putea fi inghitite de mormanul de namol care atinge pe alocuri 9 metri. In alte locuri din California, alunecarile de teren au distrus case, blocand drumuri si cai ferate, fara a face insa victime umane. De la sfarsitul lunii trecute, in sudul Californiei au murit 12 persoane datorita furtunilor. In restul Statelor Unite, caderile de zapada masive au blocat circulatia pe autostrazi, doua persoane fiind ucise, iar alte trei date disparute in urma unor avalanse din Utah si Nevada.
Padurile in flacari ucid opt oameni in Australia
Opt persoane si-au pierdut viata in incendiile de padure izbucnite in sudul Australiei, unde caldura si vantul puternic ingreuneaza activitatea pompierilor. Potrivit unui ofiter al politiei locale, incendiul a provocat daune materiale importante si este posibil ca numarul victimelor sa creasca. in anumite orase din sudul Australiei, regiune lovita de seceta, temperatura a atins in aceasta perioada 44 de grade Celsius. Ieri, la Adelaide au fost inregistrate 41 de grade Celsius. Deocamdata, nu exista informatii referitoare la identitatea victimelor si numarul locuintelor distruse de incendiile care au afectat peninsula Eyre, din statul South Australia.
Record de caldura in Germania si frig neobisnuit in Portugalia
Dupa inundatiile de zilele trecute din Marea Britanie, Scandinavia si Olanda, care au lasat in urma cel putin 14 morti, vremea continua sa joace feste europenilor. Pe litoralul german al Marii Baltice si al Marii Nordului s-a inregistrat un record de caldura pentru luna ianuarie. Astfel, la Warnemuende, statiune balneara din fosta RDG la Marea Baltica, termometrele au masurat luni 13,8 grade Celsius, depasind recordul anterior inregistrat in 1993. Si la Bremerhaven, la Marea Nordului, a fost inregistrata o temperatura-record de 14 grade Celsius. Aceste recorduri s-au inregistrat dupa ce litoralul nordic al Germaniei a fost maturat, sambata, de rafale puternice de vant care au atins viteza de 150 kilometri pe ora. Doi canoisti in varsta de 19 ani sunt inca dati disparuti in urma furtunii. In schimb, un val de frig insotit de ceata si polei s-a abatut asupra nord-estului Portugaliei, provocand numeroase accidente rutiere si pene de curent electric. Portughezii sunt disperati sa-si procure butelii de gaz butan, avand in vedere faptul ca in aceasta tara incalzirea centrala este practic inexistenta. Serviciile nationale de meteorologie prevad totusi pentru zilele urmatoare o usoara incalzire si ploi reduse cantitativ, care sunt foarte asteptate dupa o seceta prelungita.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite