Vremea este din ce în ce mai capricioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre schimbările climatice din ultimii ani se numără şi oscilaţiile bruşte de temperatură. Săptămâna trecută, la Întorsura Buzăului s-au înregistrat diferenţe de peste 20 de grade

Printre schimbările climatice din ultimii ani se numără şi oscilaţiile bruşte de temperatură. Săptămâna trecută, la Întorsura Buzăului s-au înregistrat diferenţe de peste 20 de grade Celsius la interval de doar câteva ore, semnalează meteorologul Oana Nămescu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie. "Dacă marţi, 6 februarie, de dimineaţă, se înregistrau -16 grade, după-amiază temperatura ajunsese la o maximă de 4 grade. Situaţia s-a repetat mai accentuat şi în ziua următoare, când de la o minimă de -17 grade s-a ajuns, în mai puţin de 12 ore, la o maximă de 8 grade", precizează meteorologul. Fenomenul este destul de rar, el producându-se numai pe timp de iarnă. "Practic, a fost o advecţie (o intrare) de masă de aer cald, care a înlocuit masa de aer rece. Pe fondul unui cer senin şi pe timp de zi, s-au creat toate condiţiile climatice pentru ca temperatura să oscileze atât de mult", arată Oana Nămescu.

Vremea se menţine caldă

Meteorologii spun că în următoarele două zile temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele obişnuite pentru această perioadă a anului. Se anunţă temperaturi maxime de până la 15 grade, urmând să înceapă o scădere a lor, în cursul zilei de joi, până la 12 grade. Nopţile vor fi şi ele mai calde ca de obicei la mijlocul lunii februarie, minimele situându-se între -2 şi 8 grade. De joi, şi ele vor începe să se răcească. Cerul va fi mai mult noros, existând şi condiţii de ploaie pe arii extinse, în aproape toate zonele geografice ale ţării. Şi în Capitală cerul va fi acoperit de nori, existând posibilitatea de averse. Temperatura se va menţine ridicată, dar de joi va începe să scadă uşor, până la valoarea de 12-13 grade Celsius.

Fermierii se roagă să plouă şi să nu fie ger

Niciunul dintre cultivatorii de grâu cu care am luat legătura nu se aştepta ca acum, la mijlocul lui februarie, să fie atât de cald. "De-aici încolo, cel mai important lucru e să nu vină gerul fără să avem zăpadă, că ni se compromite toată recolta. Cel mai bine ar fi să plouă, pentru că umiditatea în sol e extrem de scăzută", ne-au spus fermierii. De partea cealaltă, producătorii de pâine preconizează că vor aduce grâu din import, în cazul în care culturile noastre ar fi, Doamne fereşte, compromise. "Îngrijorarea noastră, ca şi a cultivatorilor de grâu, va dura până pe la mijlocul lui martie, adică atâta vreme cât încă mai este posibil să vină iarna. Până atunci, e greu de estimat ce pierderi am putea să avem", ne-a declarat Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Industriilor de Morărit şi Panificaţie - ANAMOB. Iar liderul patronatului ROMPAN, Aurel Popescu, a afirmat că producătorii de pâine, pentru a-şi putea onora datoriile faţă de clienţi, vor fi nevoiţi să cumpere grâu din ţările vecine. "Deocamdată, culturile noastre stau bine, suntem în perioada în care punem îngrăşăminte, dar dacă vine frigul este posibil ca investiţiile să se piardă", avertizează specialiştii. Până în prezent, cele mai expuse pericolelor sunt culturile de pe suprafeţele mari din sudul României, care nu sunt acoperite cu un strat protector de zăpadă. Aici se regăseşte aproximativ 40% din potenţialul recoltei anuale de cereale a ţării noastre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite