"Vrem scut antirachetă deasupra României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent, ieri, la MILREZ 07, cea mai mare desfăşurare de forţe într-un exerciţiu militar în România, după 1989, Teodor Meleşcanu a declarat că "voi propune implicarea mai serioasă în

Prezent, ieri, la MILREZ 07, cea mai mare desfăşurare de forţe într-un exerciţiu militar în România, după 1989, Teodor Meleşcanu a declarat că "voi propune implicarea mai serioasă în cadrul misiunii din Afganistan".

"România ar trebui să preia conducerea unui grup de luptă şi mărirea contribuţiei trupelor româneşti la instruirea şi antrenarea armatei afgane", a spus ministrul apărării. În poligoanele Cincu (Braşov), Smârdan (Galaţi) şi Capu Midia (Constanţa) au avut loc, ieri, manevre ale forţelor terestre, aeriene şi navale, precum şi trageri demonstrative cu armamentul din dotare.

Potrivit gen. lt. dr. Florian Pinţă, comandantul operaţiunii, la exerciţiu au participat 8.800 de militari şi 1.400 mijloace de luptă. Scenariul aplicaţiei viza debarcarea pe o insulă. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, au ţinut să precizeze că nu există nicio legătură cu Insula Şerpilor.

Unul dintre cele mai mari din Europa, poligonul de la Cincu şi-ar putea deschide în curând porţile şi altor forţe armate din NATO. Potrivit ministrului apărării, Teodor Meleşcanu, anul viitor, în această locaţie, se vor face investiţii importante, pentru ca poligonul să poată găzdui aplicaţii militare şi mai complexe.

Ministerul Apărării vrea avioane noi

Referitor la extinderea scutului antirachetă al NATO, ministrul apărării a declarat: "Voi solicita la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bucureşti ca şi România să beneficieze de acest sistem". Băsescu a precizat că un guvern responsabil trebuie să ia în considerare siguranţa ţării la construirea bugetului.

Meleşcanu a agreat ideea contractării de credite pentru finanţarea celor şase programe pe care MApN le are în vedere pentru dotarea armatei. El a precizat că, în ceea ce priveşte achiziţionarea unor avioane de luptă, personal este de acord cu solicitarea piloţilor.

"Mai bine cumpărăm avioane noi, chiar dacă mai puţine, decât la mâna a doua", a spus ministrul apărării, care a admis ca fiind foarte posibilă o implicare a României în cadrul operaţiunii ONU-UE în Africa, la Darfur, în cazul conflictului izbucnit în estul Ciadului şi nordul Republicii Centrafricane.

Cât priveşte retragerea trupelor din Irak, ministrul apărării spune că acest lucru trebuie discutat cu aliaţii din NATO, operaţiunea necesitând între 6 şi 8 luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite