"Vrem să intrăm şi pe piaţa de electricitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pachet comun de gaze naturale şi energie electrică oferit de acelaşi furnizor este mult mai atractiv pentru consumatori Preluată de grupul Gaz de France în mai 2005, compania Distrigaz

Un pachet comun de gaze naturale şi energie electrică oferit de acelaşi furnizor este mult mai atractiv pentru consumatori

Preluată de grupul Gaz de France în mai 2005, compania Distrigaz Sud a reuşit să obţină la sfârşitul anului trecut un profit de peste 25 ori mai mare faţă de finele lui 2004, când era încă la stat. Cu o cotă de piaţă de 46,7% pe segmentul de distribuţie a gazelor naturale, Distrigaz Sud nu se opreşte aici, urmărind diversificarea activităţii şi ţinţind achiziţionarea altor mici jucători, a declarat, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", directorul general al companiei, Bernard Arnaud.

Adevărul: Au trecut doi ani de când aţi preluat compania. Ce aţi făcut de atunci, ca investitor strategic?

Bernard Arnaud: Când am achiziţionat Distrigaz Sud, a fost făcut un diagnostic complet al societăţii. Acest lucru ne-a permis să cunoaştem exact care sunt nevoile Distrigaz Sud pentru anii următori, de exemplu nevoia de reînnoire a reţelei, de evoluţie din punct de vedere informatic a companiei. Existau multe necesităţi legate de activitatea de clientelă, de asemenea, deoarece piaţa era în curs de deschidere.

Comparativ cu 2004, când Distrigaz Sud era încă de stat, la cât s-au ridicat investiţiile în companie?

În 2004 au fost investite aproximativ 40 milioane de euro, din care circa 30% pentru ameliorarea securităţii reţelei. Ulterior, în 2005, au fost investite circa 70 milioane de euro, iar în 2006, aproximativ 80 de milioane, din care 50% au fost destinate ameliorării reţelei. Pentru 2007, avem prevăzute circa 100 milioane de euro, iar din această sumă jumătate va merge în reţea.

Când intraţi într-o localitate nouă, extinderea se face doar din fondurile companiei sau şi autorităţile locale contribuie la investiţii?

Când vrem să facem o extindere de reţea sau o concesiune, facem întotdeauna un calcul de rentabilitate. Acesta ne permite să ne dăm seama dacă facem lucrările în mod direct, cu finanţare de la companie sau dacă putem căuta o cofinanţare de la primărie.

Şi participarea la investiţii cum se realizează, 50%-50%?

Variază de la caz la caz. Dacă luaţi, de exemplu, o comună de munte, care cuprinde case izolate şi trebuie trasaţi mulţi kilometri de reţea pentru puţini clienţi, atunci este o chestiune de amenajare a comunei.

Din totalul de reţea pe care o exploataţi, cât are durata de viaţă depăşită?

Avem 65% din reţea cu durată de viaţă mai mică de 15 ani, 16% - între 15 şi 20 ani vechime, iar restul are o durată mai mare de 20 de ani. Pornind de la problemele observate pe reţea, stabilim un program de înnoire a conductelor.

Intenţionaţi să mai achiziţionaţi alte companii din piaţă?

Ştiţi că am achiziţionat (Gaz de France - n.r.) societatea Vital Gaz. Am avut contacte şi cu alte două societăţi, dar este vorba doar de un nivel de discuţii.

La 1 septembrie, veţi implementa un nou sistem de măsurare a consumului?

De la 1 ianuarie e prevăzut ca facturile să indice clienţilor măsurarea în metri cubi, dar şi în unităţi de energie. De la 1 ianuarie până la 1 septembrie, clientul se obişnuieşte cu acest nou mod de citire a facturii.

Ar putea interveni schimbări în factură, să crească sau să scadă?

Dacă nu este decisă creşterea preţului gazului, nu există motive ca între finele lui august şi începutul lui septembrie factura să se schimbe.

Cum pot să verific puterea calorifică a gazelor naturale pe care le plătesc?

Transgaz stabileşte valoarea puterii calorifice, distribuitorul o controlează, iar dacă un particular doreşte să verifice, e complicat, într-adevăr. Unii clienţi foarte mari verifică puterea calorifică, pentru că pentru ei aceasta este ceva esenţial în procesul lor de producţie, şi atunci ei pot fi echipaţi cu echipamente speciale, dar pentru cei particulari se dau valorile medii.

Intenţionaţi să furnizaţi la pachet electricitate şi gaze naturale?

Cred că situaţia energetică din România a fost deja luată în calcul de Gaz de France, care a arătat într-un mod destul de clar că este interesată de distribuţia de electricitate din România. Care ar fi interesul pentru client? Să aibă un singur furnizor pentru două tipuri de energie. E mult mai comod pentru client, iar ceea ce căutăm noi este să ne satisfacem clienţii, iar în cadrul acestui demers am putea în viitor să avem o ofertă duală.

Cum influenţează deschiderea totală a pieţei de gaze activitatea companiei?

Am început un demers puternic în ceea ce priveşte sfera comercială şi de clientelă, astfel încât să le putem propune oferte atractive, pentru a ne alege tot pe noi. Un client nu va fi satisfăcut doar pentru că îi livrăm gaz, de aceea sunt necesare servicii asociate facturării. Ne gândim la oferte atractive, care să permită facilitarea accesului la gaz al clientului, şi ne referim aici la preţuri şi la termene. Trebuie să reducem termenele de aşteptare şi de asemenea costul pentru accesul la gaz trebuie redus. În ceea ce priveşte branşamentul, dacă e posibil, vrem să ajutăm clientul să obţină o instalaţie de încălzit interioară convenabilă. Vă voi oferi mai târziu mai multe detalii.

Deşi piaţa s-a deschis la 1 iulie şi pentru consumatorii casnici, nu prea aveţi competitori.

De la 1 iulie, toţi clienţii îşi pot alege furnizorii, deci vor cere oferte de preţ unor diferiţi furnizori. Acum avem 200 de mari conturi, dar şi 7.000 de clienţi care ţin de middle market şi mai mult de un milion de clienţi casnici. Acest milion de clienţi casnici de la 1 iulie pot să îşi aleagă alt furnizor. Însă, există concurenţă şi astăzi.

Distrigaz Sud, în cifre

De la un profit net de 6,2 milioane lei în 2004 şi o pierdere de 1,4 milioane lei în anul următor, profitul companiei de distribuţie a gazelor naturale a urcat spectaculos la 157 milioane lei, până la finele lui 2006. Explicaţia dată de şeful companiei, Bernard Arnaud, este că în 2005 s-a făcut un efort de reorganizare a societăţii. În plus, Distrigaz Sud a cheltuit pentru achiziţia gazelor naturale mai mult decât ceea ce era recunoscut de reglementator, adică plătit de client. "În 2006, s-a făcut această regularizare. În plus, companiile sunt menite să aducă profit, acesta e principiul de bază", a spus Arnaud.

Localităţile care vor fi racordate, total sau parţial, la reţeaua Distrigaz Sud, în 2007:

- Lereşti (jud. Argeş)

- Nucet (jud. Dâmboviţa)

- Răcari (jud. Dâmboviţa)

- Satul Podari (comuna Podari, jud. Dolj)

- Ştefăneştii de Jos (jud. Ilfov)

- Satul Rudeni (comuna Chitila, jud. Ilfov)

- Vânători (jud. Galaţi)

- Satul Ceptura de Jos (comuna Ceptura, jud. Prahova)

- Ulmi (jud. Dâmboviţa)

- Runcu (jud. Dâmboviţa)

- Dragodana (jud. Dâmboviţa)

- Satul Podu-Dâmboviţei (comuna Dâmbovicioara, jud. Argeş)

- Localitatea Comani - Drăgăneşti Olt (jud. Olt)

- Plopu (jud. Prahova)

- Văcăreşti (jud. Dâmboviţa)

Am început un demers puternic în ceea ce priveşte sfera comercială şi de clientelă, astfel încât să le putem propune oferte atractive, pentru a ne alege tot pe noi
Bernard Arnaud
director general Distrigaz Sud

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite