Vrem să compatibilizăm Codul Muncii cu normele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Codul Muncii a fost modificat în 2003 şi în 2005, luni, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă de urgenţă privind

După ce Codul Muncii a fost modificat în 2003 şi în 2005, luni, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea, din nou, a actului normativ. Codul Muncii va fi modificat, spune ministrul muncii, Gheorghe Barbu, pentru eliminarea deficienţelor semnalate în Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, din luna mai.
- De ce este nevoie de o nouă modificare a Codului Muncii, la doar un an de la ultima schimbare?
- Din păcate, la vremea respectivă nu am avut observaţiile Comisiei Europene. Modificările de atunci s-au realizat pe baza unui studiu făcut cu Banca Mondială. Între timp, a trebuit să adoptăm o parte din legislaţie în ce priveşte informarea şi consultarea salariaţilor, Comitetul European de întreprindere şi alte lucruri adiacente, şi aceste lucruri trebuie să le corectăm acum.
- Care sunt principalele modificări?
- Problema este că, la Codul Muncii, aşa cum noi l-am convenit în 2005 cu partenerii sociali, în ultimul raport al Comisiei Europene au fost făcute o serie de observaţii, cum că unele prevederi, cum ar fi consultarea salariaţilor, timpul de muncă parţial, munca pe perioadă determinată, nu sunt în conformitate cu unele directive. În baza consultărilor cu experţii europeni, am adus modificări pe care le supunem acum dezbaterii publice, le-am dat şi partenerilor sociali. Dorinţa noastră e ca până la următorul raport să fie soluţionate toate problemele.
- Noile modificări sunt în favoarea angajatului sau a angajatorului? Se poate vorbi de aşa ceva?
- Se poate spune că sunt mai aproape de o piaţă europeană a muncii. Eu nu pot să fac aprecieri că e în favoarea unuia sau a altuia această chestiune.
- Au fost consultate sindicatele şi patronatele? Care sunt poziţiile lor, părerile lor?
- Deocamdată nu există păreri. Lor le-a fost dat proiectul care a fost pus şi pe site, urmează dialogul social pe care îl vom avea cu domniile lor începând din această săptămână.
- Cât credeţi că vor fi valabile aceste modificări? Intenţionaţi să mai modificaţi în următoarea perioadă, din nou, Codul Muncii?
- Acum nu sunt foarte multe modificări. Apar o serie de definiri a unor lucruri, cum ar fi muncitorul comparabil, care la noi nu exista ca definiţie, şi aşa mai departe. Toate acestea erau însă definite în norme generale de protecţie a muncii şi atunci ne-am gândit că cel mai bine ar fi ca ele să se găsească în Codul Muncii, şi nu separat, puse prin diverse norme generale.
- Sindicaliştii susţin că modificările de acum aduc Codul Muncii înapoi la forma din 2003 şi că modificările din 2005 sunt corectate acum.
- Eu nu ştiu, nu cunosc părerea sindicatelor. Ce pot să spun e că noi vrem să compatibilizăm Codul Muncii cu normele europene. Modificările de acum nu vor readuce Codul la varianta din 2003.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite