"Vrem autonomie să scăpăm de sărăcie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Secuilor lansează astăzi un nou referendum, neautorizat, legat de autonomia Ţinutului Secuiesc Organizatorii referendumului care va debuta astăzi - Consiliul

Consiliul Naţional al Secuilor lansează astăzi un nou referendum, neautorizat, legat de autonomia Ţinutului Secuiesc

Organizatorii referendumului care va debuta astăzi - Consiliul Naţional al Secuilor - au tipărit câteva sute de afişe în limbile română şi maghiară, pentru promovarea acestuia.

Rezultatul referendumului va exprima, în opinia organizatorilor, dorinţa maghiarilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş de a trăi într-o regiune autonomă şi a se autoguverna. Locuitorii din Covasna cu care am stat de vorbă spun că referendumul este bine-venit pentru că viaţa lor se va schimba în bine dacă vor vota pentru autonomie.

Grupurile de voluntari, "înarmaţi" cu ecusoane, liste cu săteni şi buletine de vot, vor bate începând de astăzi din poartă în poartă la Arcuş, Valea Crişului, Calnic, Bodoc, Olteni şi Malnaş-Băi, iar duminică urmează să se pronunţe asupra autonomiei locuitorii din Chilieni, Coşeni, Bicfalău, Comalău, Bita şi Ozun, toate localităţi din Covasna.

Sătenii din comuna Valea Crişului, unde trăiesc 1.370 de maghiari şi 870 de rromi, au mari aşteptări de la referendum. Primarul Silviu Ioachim (la al 12-lea an de mandat!) şi cei trei poliţişti sunt singurii români din localitate. Toţi sătenii cu care am stat de vorbă (adică cei care nu ne-au răspuns "Nem tudom romanul!") speră ca autonomia să le aducă un trai mai bun şi fonduri suficiente la bugetul local pentru repararea şi modernizarea infrastructurii.

"Să arătăm care este dorinţa locuitorilor"

Asztalos Maria, localnică din Valea Crişului, consideră că referendumul este bun pentru că astfel "comuna se poate dezvolta mai bine, se repară drumurile, iar decizia asupra cheltuirii banului rămâne la nivel local". Un alt sătean, Mathe Ferencz, ne-a explicat şi el de ce va vota pentru autonomie:

"Dorim ca pământul pe care l-am moştenit de la strămoşii noştri să fie al nostru, să decidem noi ce facem cu el. Vrem să fim liberi, să se ştie că nu am fost subjugaţi nici de regele ungurilor, nici de cel român. Rromii, vorbitori tot de limbă maghiară, spun că votează ca să trăiască mai bine. "Nu ne daţi pe noi la ziar, că noi suntem oameni simpli. La noi e sărăcie mare şi dacă e autonomie poate o ducem mai bine". Organizatorii referendumului de la Valea Crişului sunt consiliile bisericeşti, în frunte cu preotul, cărora li s-au alăturat 20 de voluntari. Unul dintre consilierii locali care a ajutat la organizarea acţiunii şi cu care am stat de vorbă este Kurto Andras.

"Dorim autonomie locală pentru toată lumea, români, maghiari şi ţigani. Ei trebuie să decidă asupra viitorului lor şi dezvoltarea comunei unde trăiesc. Pentru că Parlamentul României nu a vrut să accepte nimic în acest sens, facem acest referendum, să arătăm care este dorinţa locuitorilor. După ce aflăm ce vor oamenii, mai vedem. Peste 20 de ani poate se răzgândesc cei care se opun acum, şi o să fie un ţinut autonom, cum este în Spania sau Italia, care să ţină cont de tradiţii şi de cultură", ne-a declarat Kurto.

Referendumul, contestat de Forumul Civic al Românilor şi de partidele româneşti

Referendumul, care se va desfăşura pe teritoriul judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş în perioada 10-18 februarie, nu a obţinut acordul autorităţilor. Este al doilea referendum pe tema autonomiei teritoriale organizat în judeţul Covasna, după cel de la Baraolt, desfăşurat la finele anului trecut. Atunci au fost intervievate 68% din persoanele cu drept de vot, iar majoritatea s-au pronunţat în favoarea autonomiei.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna şi Harghita, ce reuneşte 13 organizaţii nonguvernamentale, susţine că acest aşa-zis nou referendum este neconstituţional, deoarece pune în discuţie integritatea ţării, "or, potrivit Constituţiei, nu pot fi supuse revizuirii, deci nu pot face obiectul unui referendum caracterul naţional, unitar şi indivizibil al statului român, integritatea teritorială, independenţa justiţiei, pluralismul
politic şi limba oficială a statului".

Punctul de vedere al Forumului Civic este împărtăşit şi de partidele politice româneşti din judeţul Covasna, care s-au pronunţat în repetate rânduri împotriva demersurilor ce vizează izolarea ori segregarea judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, locuite preponderent de maghiari. Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că acest pseudoreferendum reprezintă în fapt un sondaj de opinie, şi prin urmare nu poate lua nicio măsură legală pentru a-l stopa, deoarece ar însemna să îngrădească dreptul la liberă exprimare.

80.000 de buletine de vot şi observatori din Ungaria

Pentru popularizarea referendumului, Consiliul Naţional al Secuilor a tipărit, în Covasna, 500 de afişe în maghiară şi 100 în româneşte, care prezintă harta Ţinutului Secuiesc. Sătenii trebuie să răspundă la întrebarea: "Dvs., ca locuitor al localităţii X, doriţi ca Ţinutul Secuiesc să primească statut autonom şi această localitate să facă parte integrantă din acest ţinut?". Pentru referendum au fost tipărite 80.000 de buletine de vot. Vicepreşedintele CNS, Ferencz Csaba, a anunţat că la referendumul din Sfântu Gheorghe vor participa şi doi parlamentari din Ungaria, Ekes Jozsef şi Gruber Attila, membri ai Comisiei de politică externă a parlamentului ungar şi ai partidului de opoziţie FIDESZ. "Alţi observatori nu avem încă, dar vom încerca să vorbim şi cu cei de la Liga ProEuropa, şi de la Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO)", a precizat vicepreşedintele CNS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite