Vrei să ştii dacă te vei îmbolnăvi de inimă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La final, Testul Cartonaşelor îţi spune care este riscul tău cardiovascular.
La final, Testul Cartonaşelor îţi spune care este riscul tău cardiovascular.

Fundaţia Română a Inimii a conceput un test online prin care fiecare persoană îşi poate calcula riscul cardiovascular. Rezultatul poate da primele sfaturi de modificare a stilului de viaţă sau te poate trimite la medic.

Doi dintre trei români mor din cauza unor boli cardiovasculare – este o informaţie suficientă pentru a ne convinge că e bine să ştim din timp ce „şanse” sunt pentru a ne îmbolnăvi de inimă. Fundaţia Română a Inimii a conceput un test simplu pe internet, numit „al Cartonaşelor”, prin care fiecare persoană poate afla dacă moştenirea sa genetică şi modul său de viaţă îi favorizează sau nu o viitoare boală cardiovasculară. Rezultatul „Testului Cartonaşelor” va fi mai exact dacă cel care îl completează îşi cunoaşte valorile tensiunii şi ale colesterolului, însă verificarea online poate fi parcursă şi fără aceste cifre.


Dacă vreţi să parcurgeţi testul, el se află aici: Testul Cartonaşelor


Pentru că Testul Cartonaşelor va folosi unei cercetări la nivel naţional privind bolile de inimă, cel care îl completează trebuie la primul pas să se identifice cu judeţul în care locuieşte. Urmează bifarea, rând pe rând, a factorilor de risc. Primul dintre ele: dacă sunteţi bărbat sau femeie, bărbaţii fiind mai vulnerabili la acest tip de afecţiuni.

Află care sunt miturile bolilor de inimă


Apoi fiecare îşi selectează categoria de vârstă, indicele de masă corporală (calculat în funcţie de greutate şi înălţime), dacă este fumător sau nu (fumatul creşte riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare de patru ori), cum stă cu sedentarismul şi cu stresul. Moştenirea genetică, adică bolile părinţilor şi ale tuturor rudelor de gradul I şi II constituie şi ele un factor de risc suplimentar şi trebuie bifate într-un alt cartonaş.

Iată cum se calculează indicele de masă corporală în Testul Cartonaşelor:

Indicele de masă corporală constituie un factor de risc cardiovascular


La final, programul calculează riscul cardiovascular al celui care îl completează. Acesta poate fi mic, mediu sau crescut, însă rezultatul indică şi care sunt „duşmanii” cei mai mari ai inimii fiecăruia. De exemplu, la un risc mediu de 2%, Testul Cartonaşelor îţi mai spune la sfârşit şi că ai o „înclinare” spre o boală cardiovasculară din cauză că eşti un bărbat sedentar şi stresat, care în plus a avut şi bunici cardiaci. Rezultatul te poate îndruma către un medic şi îţi sugerează şi primii paşi care trebuie făcuţi în schimbarea modului de viaţă.


Medicii spun că Testul Cartonaşelor poate fi repetat la intervale regulate de timp ca să urmărim cum se modifică riscul cardiovascular după ce am mai schimbat câte ceva din felul de a trăi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite