Vrei o pisică? Gândeşte-te bine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există, din păcate, nenumărate situaţii în care oamenii decid că vor să aibă o pisică în urma unei hotărâri de moment sau pentru că au primit una cadou de la prieteni. Uneori, pisica se

Există, din păcate, nenumărate situaţii în care oamenii decid că vor să aibă o pisică în urma unei hotărâri de moment sau pentru că au primit una cadou de la prieteni. Uneori, pisica se poate numi norocoasă, dacă noul stăpân se dovedeşte a fi responsabil şi plin de grijă faţă de micul patruped apărut în viaţa sa.

Odată ce ne-am hotărât să creştem o pisică, trebuie să avem în vedere scopul pentru care o facem: pentru reproducţie sau ca simplu animal de companie. Dacă ne hotărâm să o creştem doar ca animal de companie, ne va fi mai uşor să luăm decizia de a o steriliza la vârsta optimă (între 4 şi 9 luni la femelă şi după 9 luni la mascul), pentru a evita eventuale neplăceri legate de luptele cu motanii din vecini sau veşnicul mieunat al pisicii aflate în călduri.

Vârsta cea mai potrivită de a cumpăra o pisică este legată de experienţa viitorului stăpân: dacă a mai crescut pisici anterior, îi va fi mai uşor să adopte o pisicuţă la o vârstă mai fragedă. Dacă nu, este recomandat ca pisicuţa să nu fie mai mică de 10-12 săptămâni.

De unde cumpărăm pisicuţa? Dacă ne dorim o pisică pentru reproducţie, înainte de a investi o sumă considerabilă pentru o pisică de rasă, este bine să vizitam cât mai multe expoziţii şi concursuri feline, pentru a face cunoştinţă cu cât mai mulţi crescători. În felul acesta vom afla care sunt caracteristicile pentru care este apreciată o pisică de rasă şi vom avea de unde alege un exemplar de calitate. Dacă dorim să creştem pisica drept animal de companie, atunci alegerea ei se poate face din petshopuri. De asemenea, un vânzător experimentat ne poate ajuta cu sfaturi utile în vederea acomodării mai rapide a pisicuţei cu noul cămin.

Nu în ultimul rând, este imperativ să trecem cu ea pe la un cabinet veterinar pentru un control de rutină şi pentru a fi în temă cu vaccinările următoare ale noii dvs. prietene.

Liviu HARBUZ, medic primar veterinar, doctor în ştiinţe medicale

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite