"Vreau să-mi placă să trăiesc în ţara mea!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai energică şi mai consecventă ca oricând, Irina Păcurariu merge înainte "M-am săturat să-mi fie ruşine de ruşinea altora, a declarat, pentru Adevărul, Irina Păcurariu. Vreau

Mai energică şi mai consecventă ca oricând, Irina Păcurariu merge înainte

"M-am săturat să-mi fie ruşine de ruşinea altora, a declarat, pentru Adevărul, Irina Păcurariu. Vreau să-mi placă să trăiesc în ţara mea". Mai energică şi mai consecventă ca oricând, Irina Păcurariu merge înainte în profesia de jurnalist.

Peste aproximativ o lună, Irina va începe la TVR o nouă serie de emisiuni despre micile valori care ne pot aduce mari avantaje nouă, ca români. Alături de colegul ei Gabriel Gherghescu şi de Media Factory, Irina va continua un proiect început de Comisia Europeană şi Emil Hurezeanu. Aşa cum în Spania, Italia sau Marea Britanie s-au descoperit soluţii pentru ca aceste naţiuni să devină cunoscute peste hotare, la fel ar trebui să dăm şi noi României un nou look. Bucurându-se de sprijinul Danei Deac, noul director al TVR1, Irina aşteaptă cu nerăbdare să înceapă această "radiografie a României de export", cum o numeşte ea: "Sper să avem de unde alege şi mă bucur că una dintre zonele unde sunt programate filmări este Maramureşul, un spaţiu despre care încă ştiu foarte puţine".

Meseria de reporter, mai importantă şi mai grea decât orice scaun cald dintr-un studio de televiziune cu lumini bine puse, i-a oferit Irinei privilegiul de a lucra cu o echipă la care îi e greu să renunţe, deşi, recunoaşte ea, a primit oferte şi de la posturi private: "M-am încăpăţânat să rămân la TVR şi datorită, poate, faptului că mare parte din anii de meserie au însemnat oameni, spaţii, vieţi cu care m-am întâlnit şi pe care le-am trăit câte puţin, de parcă ar fi fost şi ale mele".

O viaţă împărţită între plecările în străinătate, Iaşi şi familie

În timpul filmărilor la emisiunea "Cealaltă Românie", Irina şi-a obişnuit familia cu plecări dese în străinătate. Deşi a fost greu, a avut grijă ca programările să fie bine făcute şi să
nu-i lipsească prea mult fiicei ei, de doar cinci ani: "Atât timp cât cei apropiaţi încă mă suportă, înseamnă că n-am de ce să mă opresc". Cel mai mare pericol de care trebuie să te fereşti într-o meserie, indiferent de meserie, spune Irina, este vanitatea de a crede că eşti mai important decât oamenii cu care ai de-a face: "Când relatezi sau comentezi despre ei, poţi ajunge uneori să îi acuzi. Aşa că nu-i rău să te mai întrebi din când în când şi pe tine însuţi: tu cine eşti?"

Deşi poate fi greu să găseşti subiecte, de cele mai multe ori flerul de a simţi "o poveste bună" nu vine cu experienţa, te naşti cu el sau nu, mai spune ea: "Drumurile sunt uneori lungi, prea lungi, publicul te obligă să spui altceva decât ce ţi-ar plăcea tie, şi totuşi nu există voluptate mai mare decât să trăieşti momentul în care ştii că ai reuşit să fisurezi zidul pe care orice om îl pune între el şi lume".

Gânduri limpezite în Hymalaia

Deşi viaţa de reporter e solicitantă, Irina reuşeşte să-şi găsească timp şi de vacanţe. Până acum l-a însoţit pe soţul ei, alpinistul Ticu Lăcătuşu, în expediţii în Hymalaia, a fost plecată în Elveţia şi de-abia aşteaptă următoarea vacanţă în familie. Nu are o destinaţie preferată, dar e fericită să meargă undeva unde o poate avea alături pe fetiţa ei, Ana Carina. Deşi, spune ea, cel mai mult îi place, când are timp liber, să îl piardă... "Nu m-aş supăra să aflu că moştenesc o casă pe malul lacului Garda sau pe unul dintre dealurile din Imperia, unde să mă trezesc dimineaţa şi să pun ibricul de cafea pe foc, cu faţa la Marea Mediterană. Încă n-am primit aşa o veste, mai sper..."

Am făcut un pariu profesional: să ajung cât mai aproape de realitatea pe care o povestesc
Nu m-aş supăra să aflu că moştenesc o casă pe malul lacului Garda, din Italia.
Irina Păcurariu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite