"Vreau pădurile din copilărie!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Csibi Magor (PNL) vrea să oprească distrugerea pădurilor printr-o directivă specială La numai 27 de ani, un maghiar din Miercurea Ciuc apără la Bruxelles interesele

Europarlamentarul Csibi Magor (PNL) vrea să oprească distrugerea pădurilor printr-o directivă specială

La numai 27 de ani, un maghiar din Miercurea Ciuc apără la Bruxelles interesele României. Ca membru al Comisiei de Mediu, el propune o directivă a pădurilor.

Adevărul: V-aţi angajat că veţi promova România când veţi deveni europarlamentar. Au trecut 10 luni din mandat, ce aţi finalizat?

Csibi Magor: Încercăm să promovăm România în primul rând prin proiecte, prin atitudine şi prin politica pe care o facem în Parlamentul European.

Personal, am lansat proiectul "Primul oraş wireless" şi încerc să implementez acest proiect în Baia Mare. Un alt proiect propus de mine "Centrul olimpic de iarnă", pe care sper să-l realizez la Miercurea Ciuc, în oraşul meu natal.

Cea mai importantă iniţiativă a mea priveşte însă defrişările. Eu vreau să opresc tăierea pădurilor printr-o lege impusă de la Bruxelles. Ceea ce dorim noi, la Comisia de Mediu, este elaborarea şi votarea unei directive care să oblige toate ţările membre să apere pădurile.

Nu e prea mare responsabilitatea la nici 28 de ani?

Orice sarcină este grea dacă-ţi asumi responsabilitatea. Ar fi fost mult mai simplu să vorbesc foarte vizibil despre semafoare, aş fi putut să ies cu problema centralei nucleare de la Belene, care se construieşte în Bulgaria şi aş fi creat isterie. Nu fac astfel de lucruri. Eu consider că trebuie să reprezint ţara şi cetăţenii în mod onest.

Cum aţi reuşit să vă impuneţi?

Am reuşit să fiu acceptat în Comisia de Mediu, dar şi în grupul meu politic ca un om care are proiecte clare. Foarte mulţi parlamentari din PE ştiu că defrişările sunt un subiect sensibil pentru mine.

De ce problema defrişărilor e un subiect sensibil?

Pentru că provin dintr-un judeţ care a pierdut mai mult de jumătate din pădurile pe care le avea. Îmi aduc aminte cum arăta pădurea când eram copil. Azi, nu mai regăsesc codrii din anii copilăriei mele. De fapt, 45 la sută din suprafaţa României ar trebui să fie acoperită cu păduri, după relief, dar avem acoperită doar 27 la sută. Mi se pare foarte trist că, deşi românii sunt printre primele trei naţii care şi-au arătat îngrijorarea faţă de protecţia naturii, în eurobarometrul din 2007, nimeni de la noi nu se oboseşte să facă ceva pentru stoparea defrişărilor.

Credeţi că puteţi salva pădurile?

Singur nu voi putea face totul, dar trag un semnal de alarmă în Parlamentul European şi lansez mesajul meu în cele opt birouri europarlamentare pe care le-am deschis în ţară. Am semnale că cetăţenii mă susţin. Am văzut o acţiune cetăţenească foarte, foarte eficientă în cazul Roşia Montană. Eu sunt convins că acelaşi fel de atitudine civică se va manifesta şi pentru protejarea pădurilor. Populaţia trebuie să se implice mai mult.

Am auzit că vă preocupă şi problema obezităţii…

În acest an încercăm să realizăm informarea cetăţenilor asupra nutriţiei şi obezităţii. Dacă vom reuşi implementarea etichetării produselor şi în România, cred că efectele se vor vedea în câteva săptămâni.

Ce ziceţi de poluare? Aveţi o soluţie?

Vara asta, sper să fac primul proiect pe mobilitate urbană. O să merg cu bicicleta din Baia Mare până în Bucureşti, şi pe traseu voi înfiinţa mai multe centre pentru biciclişti şi pentru cei care merg cu rolele. Voi dialoga cu autorităţile din oraşe pentru a îmbunătăţi infrastructura necesară oamenilor care vor să facă mai multă mişcare.

Care este cel mai "verde" europarlamentar din delegaţia română?

Aş nominaliza-o pe Daciana Sârbu.

45% din suprafaţa României ar trebui să fie acoperită cu păduri

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite