"Vreau să mă fac Traian Băsescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O politică bună înseamnă, în primul rând, oameni bine pregătiţi Hotărât lucru, "politica" este la noi unul dintre termenii cei mai încărcaţi de imagine negativă. Administraţia

O politică bună înseamnă, în primul rând, oameni bine pregătiţi

Hotărât lucru, "politica" este la noi unul dintre termenii cei mai încărcaţi de imagine negativă. Administraţia este proastă fiindcă primarii şi consilierii sunt propuşi de partidele politice. În sănătate şi în educaţie lucrurile merg rău fiindcă miniştrii şi directorii sunt numiţi pe criterii politice.

Până şi parlamentul are imaginea pe care o are pentru că - nu-i aşa? - acolo se face politică. Ba chiar şi elementele ce stau la baza politicii democratice poartă, la noi, un greu bagaj negativ. Interesele care unesc diferite grupuri sociale sunt oculte, compromisul înseamnă cârdăşie.

De parcă "interesul naţional" n-ar fi o sumă de interese particulare şi de grup, ci un "ceva" deasupra tuturor, un abur vecin cu Divinitatea. Iar politica n-ar fi un joc al posibilităţilor şi al armonizării diferitelor interese, ci unul de "totul sau nimic".

Acestea fiind zise, greu de crezut că ar exista mulţi părinţi în România care să le spună odraslelor lor: "Dacă vei învăţa bine şi te vei comporta exemplar, vei putea într-o zi să ajungi precum Traian Băsescu, Viorel Hrebenciuc sau Bogdan Olteanu". Şi totuşi… Vă prezentăm astăzi, în pagina de politică internă, povestea a două studente beneficiare ale unei burse de şase luni la Bundestag, obţinute prin intermediul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Cu siguranţă că tinerele se întorc de acolo cu deprinderi infinit mai bune decât în cazul în care ar fi făcut practică în Casa Poporului. Iar faptul că mai există tineri interesaţi de fenomen, în pofida imaginii proaste a politicii la români, este un semn care trebuie să ne bucure.

În definitiv, ne place sau nu, guvernarea democratică este de neconceput în afara partidelor. Gestionarea treburilor ţării se cheamă "politică", oricât ar strâmba unii din nas. Iar o politică bună înseamnă oameni bine pregătiţi.

Problema este că eroinele poveştii noastre vor avea de luptat nu numai cu adversarii ideologici, atunci când vor intra în focul politicii interne. Tinerii cu studii în stăinătate vor înfrunta înainte de toate sistemele înţepenite şi viciate din interiorul actualelor partide, clienţii, purtătorii de mape, plimbătorii de câini, fiii şi fiicele politicii româneşti.

Cunoscând obiceiul pământului, e clar că bătălia se anunţă al naibii de grea. Însă numai cei puternici, inteligenţi şi ambiţioşi vor trece până la urmă linia de sosire. Doar nu oricine poate să se facă Traian Băsescu, nu? Şi mai e ceva: politica şi politicienii nu vin din cer. Îi avem precum i-am crescut şi precum i-am ales. Aşa că nu-i exclus ca, la un anumit moment, cariera unuia dintre tinerii precum eroinele poveştii noastre să depindă de votul fiecăruia dintre noi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite