Vrăjitorul sfânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi paşi de magazinul bucureştean "Victoria", Biserica Zlătari este un loc de pelerinaj pentru mulţi credincioşi. Credincioşi de toate vârstele şi condiţiile sociale vin să se închine la

La doi paşi de magazinul bucureştean "Victoria", Biserica Zlătari este un loc de pelerinaj pentru mulţi credincioşi. Credincioşi de toate vârstele şi condiţiile sociale vin să se închine la racla unde sunt adăpostite sfintele moaşte (mâna dreaptă a Sfântului Ciprian - făcătoare de minuni), un sfânt fără egal în rândul mucenicilor lui Hristos.
Tânărul filosof Ciprian s-a remarcat în tinereţea sa ca iscusit vrăjitor. Provenit dintr-o familie ce se închina zeului Apolon, Ciprian a fost trimis de familie să înveţe meşteşugul vrăjitoresc la cei mai iscusiţi maeştri şi s-a desăvârşit în această artă în muntele Olimpului, locuit şi de diavoli. Din vremea aceea, istoricii au amintit toate ispitele cu care erau întâmpinaţi creştinii pentru a deprinde taina patimilor omeneşti. Dacă Ciprian era simbolul răului în epocă, tânăra Iustina, ce îmbrăţişase credinţa creştină, reprezenta imaginea imaculată a omului bun, ce s-a lepădat de trufie şi de idoli. Ciprian, cu tot meşteşugul lui, nu a reuşit să-i întineze sufletul şi trupul Iustinei. Pentru această "neputinţă", el urma să dea socoteală diavolului. Pentru a scăpa de răzbunarea cetelor diavoleşti, vrăjitorul s-a apărat prin semnul crucii. Apoi s-a botezat şi a devenit ucenicul lui Hristos. De la el a rămas o rugăciune care-i poartă numele, şi face minuni pentru cei care o rostesc potrivit ritualului religios. Rugăciunea este în legătură cu dezlegările de magie, de farmece şi vrăji. În zorii creştinismului, pentru credinţa lor, Ciprian şi Iustina au fost torturaţi multă vreme şi apoi decapitaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite