Vox populi: "Mai bine lucrez la stat decât la patron"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este una dintre concluziile ce se pot trage comparând percepţiile pe care le au salariaţii din cele două sectoare, măsurate de un studiu realizat în perioada martie-aprilie 2007 de

Aceasta este una dintre concluziile ce se pot trage comparând percepţiile pe care le au salariaţii din cele două sectoare, măsurate de un studiu realizat în perioada martie-aprilie 2007 de Ipsos pentru Accor Services.

Angajaţii din sectorul public sunt mai mândri (10% faţă de 6%) şi merg cu mai multă plăcere (36% faţă de 32%) la muncă. Ei sunt deseori fericiţi (40%/28%) şi tot deseori se simt împliniţi în munca pe care o desfăşoară (40%/27% ). Recunoaşterea implicării în muncă este şi ea mai mare. 46% din cei care lucrează în sectorul public se simt destul de mulţumiţi în această privinţă, faţă de doar 39%, în mediul privat.

O diferenţă importantă se observă şi în intenţiile de schimbare a locului de muncă. 59% au spus că nu s-au gândit niciodată sau nu prea s-au gândit să-şi schimbe locul de muncă, faţă de 42% cei din mediul privat.

Şi la atmosfera de la locul de muncă statul stă mai bine decât mediul privat. Proporţia în care primii se declară mulţumiţi este puţin mai mare (71% faţă de 69%). Calitatea vieţii profesionale a primit nota 7,5 în mediul public şi 6,9 în mediul privat. Mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de echilibrul între viaţa profesională şi cea personală se declară 64% din cei care lucrează la stat faţă de doar 50% din cei de "la patron".

Toate aceste avantaje sunt "plătite" de angajatul la stat cu preţul salariului şi al condiţiilor de lucru. El se simte mai rar mulţumit de condiţiile de muncă (59% faţă de 66%) şi de salariu (23% faţă de 33%).

Jumătate din salariaţi îşi caută de lucru

Unul din doi dintre angajaţii români este pe cale să-şi schimbe locul de muncă. Astfel, 51% din cei chestionaţi se gândesc deseori la schimbarea locului de muncă şi urmăresc oportunităţile de angajare sau au planificat deja plecarea ori caută în mod activ un loc de muncă în ţară sau în străinătate. Acest rezultat plasează România ca ţara cu cei mai mobili salariaţi. La cercetare au mai participat: Belgia, Cehia, Franţa, Italia, România, Slovacia, Spania şi Turcia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite