Voturi de la secui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In afara problemelor legate de autonomie, judeţele Covasna şi Harghita, pe unde îşi face acum concediul Traian Băsescu, nu au intrat în atenţia politicienilor români. Nici udemeriştii nu

In afara problemelor legate de autonomie, judeţele Covasna şi Harghita, pe unde îşi face acum concediul Traian Băsescu, nu au intrat în atenţia politicienilor români. Nici udemeriştii nu s-au omorât prea tare să promoveze interesele de orice altă natură ale populaţiei din această zonă. Ţinutul Secuiesc a rămas o pată albă pe harta ţării, puţin accesibil, dacă ţinem cont de starea nenorocită a drumurilor de aici, fapt constatat cu surprindere, abia cu câteva zile în urmă, de un fost ministru al transporturilor, acelaşi Traian Băsescu.

Cât despre restul populaţiei româneşti, probabil că lucrul cel mai comun, pe care îl ştiu despre Covasna şi Harghita mai ales cei care nu au călcat niciodată pe acolo, este că, "dacă ceri o pâine, vânzătoarea nu te serveşte".

Alegerea de a sta la Covasna în vacanţă demonstrează încă o dată flerul lui Traian Băsescu. Şeful statului le arată oamenilor locului că este aproape de ei, că le înţelege problemele, ceea ce nici un alt om politic de la Bucureşti nu s-a străduit să facă. Este un concediu în care se îmbină plăcutul cu utilul. UDMR s-a situat de partea celor care au susţinut demiterea preşedintelui la referendum, dar populaţia maghiară nu a marşat în acest sens. Băsescu apare acum în mijlocul acestor oameni, prezenţa sa spunând că nu este chiar aşa mare nevoie de intermediari cum ar fi UDMR, pentru că vocea localnicilor poate fi ascultată direct de primul om al ţării. Falia dintre liderii UDMR şi electoratul propriu este şi mai mult adâncită, într-un moment în care Uniunea este obligată să negocieze cu adversarii din aripa Tokes, de teamă că nu va mai trece pragul electoral.

Unul dintre atuurile electorale ale preşedintelui este că ştie să le spună oamenilor ceea ce vor să audă, după împrejurări. Maghiarilor le-a zis că este bine ca limba română să fie studiată la şcoală ca limbă străină. Punct ochit, punct lovit, pentru auditoriul din zonă. Ce mai contează că o asemenea prevedere există deja în Legea învăţământului care prevede că limba română se predă în învăţământul primar după programe şi manuale elaborate special pentru minorităţi? Făcând această declaraţie, Traian Băsescu nu s-a angajat cu nimic, doar dacă nu propune extinderea regimului special de predare a limbii române în totalitate şi pentru învăţământul gimnazial şi liceal, ceea ce preşedintele nu a precizat. Fără să-şi asume niciun risc, Traian Băsescu a mai adunat ceva votanţi la zestrea sa electorală. Capitalul preşedintelui creşte pe seama partidelor politice: a luat de la PSD, PRM, PNL şi acum UDMR. Cum s-ar zice pe româneşte, cine poate oase roade.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite