Vot la munte şi la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre a adus la vot tinere îmbrăcate în costume de baie
Radu Mazăre a adus la vot tinere îmbrăcate în costume de baie

Românii aflaţi în vacanţă pe litoral nu s-au sfiit de ţinuta sumară şi au luat ieri cu asalt secţiile de votare. Turiştii de la munte au fost însă mai leneşi şi nu s-au grăbit să ajungă la urne.

 „Mi-e ruşine să intru aşa la vot. Chiar nu pot să intru aşa", îi explică o doamnă în costum de baie soţului. El este hotărât însă: „Dar de ce să nu intri? Eu merg orice ar fi". Domnul intră glonţ în secţia de votare de la Aqua Magic din Mamaia. Este doar în slip. Doamna rămâne afară codindu-se. „Nu aveţi un prosop?" Cineva îi sare în ajutor. Îşi înfăşoară prosopul în jurul taliei şi intră destul de jenată, dar foarte determinată, în secţia de votare.

Când iese, soţul îşi priveşte cartea de identitate. Este plină de timbre ce dovedesc că este un alegător conştiincios. „Am votat de fiecare dată şi nimic nu mă împiedică să-mi spun părerea", mărturiseşte Ciprian Miu din Alba. Soţia lui, Teodora, returnează cu mulţumiri prosopul electoral. I-l împrumutase Daniela Pătru din Câmpulung Muscel - Argeş, venită la mare cu soţul Cătălin şi fiul Alex. „Nu am fi ratat votarea. Este dreptul nostru? Este! De ce să nu ni-l exprimăm?", se întreabă femeia retoric. Soţul o completează: „Eu călătoresc mult în afara ţării. Vrem şi noi să trăim mai bine. Vrem ca ei, copiii noştri, să trăiască mai bine.

Ce ni s-a promis şi ce am primit în schimb... e rândul nostru să îi răsplătim."  Până la ora 10.00, aproape 500 de turişti din cei peste 200.000 aflaţi pe litoral votaseră la secţiile de votare amenajate la Aqua Magic şi la restaurantul Cleopatra din staţiunea Mamaia.

Secţie de votare de trei stele

La Hotelul Flora al primarului Radu Mazăre, condiţiile de votare sunt de trei stele. Secţia electorală este organizată în sala de conferinţe Magnolia, cu aer condiţionat şi mochetă pe jos. „Este totuşi la etaj, asta nu e bine. Un domn abia mergea şi foarte greu a urcat scările", vorbeau între ei membrii secţiei de votare. Familia Vrânceanu din Moineşti - Bacău a venit zâmbind la vot şi tot aşa a ieşit. „Cum să nu venim la vot? Trebuie să ne gândim la copiii noştri", spune doamna arătând spre băieţelul lor Radu.

Pe plaja Cleopatra, oamenii se bronzează umăr la umăr. Nu ai loc să calci printre prosoape. La secţia de votare din restaurant s-au prezentat la vot celebrele turiste în slip tanga. Pe malul apei stau nişte ilfoveni din comuna 1 Decembrie. Fina Alina Stoian s-a dus prima să voteze, înainte de a veni pe plajă: „M-am săturat de ăsta, mă înţelegeţi? Ne-a zis că o să trăim bine. Trăim bine?" Naşul Cristian Aprodu nu prea e de acord cu ea. „Auzi, şi dacă ies USL-iştii crezi că o să fie mai bine? Toţi fură, ce, e vreunul mai breaz?", spune naşul, iar naşa Alexandra îl cam aprobă.

La Pavilionul Expoziţional, lumea soseşte ca la târg. Actriţa Iuliana Barbu de la Prima TV este constănţeancă şi votează cu zâmbetul pe buze: „De ce nu?". O gaşcă de tineri din Râmnicu Vâlcea a venit direct la vot, înainte de a merge pe plajă. „Vi se pare că o ducem bine? Că ţara merge în direcţia care trebuie? Cu salariile tăiate şi batjocoriţi în faţă? Câtă sfidare! Aproape toţi ne gândim unde să plecăm din ţară, ca să putem trăi decent", spun tinerii.

Mazăre: Hai, fetele, alinierea la vot

Cel mai relaxat a fost în ziua referendumului primarul Constanţei, Radu Mazăre. În maiou, bermude şi şlapi kaki, cu bereta roşie, Mazăre s-a plimbat pe promenada Cazino din Mamaia cu un alai de fotomodele din toată ţara pe care le-a însoţit la vot. „Ia uitaţi, au buletinul la bikini, cum am zis. După ce votează le dau drumul la plajă. Dar buletinele rămân la mine, să nu le piardă pe plajă", a râs Mazăre. Edilul Constanţei a spus că el va merge să voteze „mai pe seară". „De data asta, votul pentru mine este o plăcere. Este o plăcere să-l dau jos pe Băsescu", a spus Mazăre.

Turiştii de la munte nu s-au grăbit la vot

Turiştii de la munte nu au fost la fel de harnici şi determinaţi precum cei de pe litoral. În Poiana Braşov a fost deschisă o singură secţie de votare pentru cele câteva mii de turişti aflaţi în vacanţă în staţiune, dar şi pentru localnici. Secţia nr. 177 a fost însă suficientă deoarece turiştii nu s-au prea grăbit la vot. Primii au început să apară abia în jurul orei 9.00, deşi urnele s-au deschis la ora 7.00.

Doar câţiva localnici mai matinali au venit la prima oră. Până la ora 15.00 votaseră 360 de turişti şi alte câteva zeci de localnici. „Turiştii au început să vină în jurul orei 9.00. Până atunci a fost linişte, au venit mai mult localnici. Majoritatea turiştilor care au votat aici sunt din Bucureşti", ne-a declarat Eduart Goguţă, preşedintele secţiei de votare din Poiana Braşov.

Românii care au votat în Poiana Braşov spun că vor o schimbare. „Vrem o schimbare. Vrem locuri de muncă, vrem să ne fie mai bine. Vrem să mai vedem şi altceva. De asta am venit la vot, chiar dacă sunt în concediu", a spus Grigore Bohan, turist din Vâlcea. 

40 este numărul secţiilor de votare de pe litoral, organizate în hoteluri, restaurante şi alte spaţii turistice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite