Vot anti-Macovei pentru Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

strada Zambaccian, şi comuna Cornu, judeţul Prahova. 13 din cei 25 de membri ai Comisiei s-au pronunţat pentru respingerea solicitării, 11 au votat în favoare, un buletin fiind anulat. Decizia de

strada Zambaccian, şi comuna Cornu, judeţul Prahova. 13 din cei 25 de membri ai Comisiei s-au pronunţat pentru respingerea solicitării, 11 au votat în favoare, un buletin fiind anulat. Decizia de ieri nu putea fi luată decât cu ajutorul cel puţin al unui parlamentar din coaliţia de guvernământ, având în vedere că, în Comisia juridică, PSD şi PRM - susţinătorii declaraţi ai lui Adrian Năstase - nu deţin împreună decât 10 locuri. Preşedintele Camerei Deputaţilor a acuzat, în cadrul şedinţei de peste patru ore, o acţiune instrumentată politic împotriva sa, arătând că va fi trimis cu siguranţă în judecată în cel mult două săptămâni. Adrian Năstase a beneficiat din plin de antipatia pe care cei mai mulţi membri ai Comisiei juridice o au faţă de Monica Macovei. Raportul Comisiei juridice este consultativ pentru plen.

Zguduiţi de "drama" familiei Năstase,
Deputaţii jurişti au votat împotriva percheziţiei
Deşi votul a fost secret, cu buletine, algoritmul distribuţiei locurilor din Comisie între putere şi opoziţe (6 - PNL, 3 - PD, 3 - PC, 1 - UDMR, 8 - PSD, 2 - PRM, 2 - minorităţi naţionale), sugerează că cel puţin un reprezentant al coaliţiei de guvernământ s-a alăturat taberei pro-Năstase.Strategia de apărare a lui Năstase, dirijată de pupilul său, Victor Ponta, s-a axat în cea mai mare parte pe aceleaşi argumente privind neconstituţionalitatea cererii. Pesediştii şi peremiştii au profitat de fiecare ocazie şi au pus-o pe Macovei la colţ pentru "neprofesionalismul" de care a dat dovadă. Deputatul PSD Valer Dorneanu i-a cerut acesteia să vină la o viitoare şedinţă cu o scrisoare din partea procurorului general. Reprezentantul PRM, Lucian Bolcaş, a ţinut să sublinieze că toată chestiunea percheziţiei nu este făcută decât pentru a asigura un spectacol mediatic, în timp ce Victor Ponta a sugerat că Ilie Botoş ar trebui "să dea o fugă" până la parlament şi să semneze o nouă cerere de scotocire a caselor lui Năstase.Macovei şi-a pigmentat şi ea discursul cu mai multe înţepături la adresa parlamentarilor, care ar refuza "să fie trataţi la fel ca orice cetăţean al României". Ea a argumentat că solicitarea de percheziţie a fost perfect legală şi că această acţiune este necesară pentru a lămuri suspiciunile pe care le au procurorii care au instrumentat cazul.
Năstase, pe sufletul parlamentarilor
După ce a ascultat cu atenţie toate discursurile colegilor săi, Adrian Năstase a pornit o pledoarie menită să demonstreze că ancheta DNA împotriva sa nu este decât o comandă politică, al cărei scop este distrugerea "omului politic Adrian Năstase". Printre numeroasele accente de revoltă faţă de acţiunea justiţiei, Năstase a ţintit la coarda sensibilă a parlamentarilor, deplângând intenţia de invadare a vieţii sale private şi abuzurile la care îi este supusă familia. "Au pus sigiliu pe apartamentul fiului meu fără să se ţină cont de faptul că acolo erau şi lucruri ale băieţelului meu cel mic, care trebuia să meargă la şcoală", a arătat Năstase. El a ţinut să sublinieze că nu îl deranjează faptul că şeful DNA vrea să vadă dacă duşumeaua casei este adusă din China, însă nu vrea ca procurorii să-i citească miile de documente pe care le-a scris în cariera sa politică. "Poate acolo, cineva îl înjură pe ministrul justiţiei, sau altceva (...) Hârtii care ţin de viaţa mea politică vor fi văzute aşa cum a fost văzută lenjeria doamnei Anastasescu (Marieta Anastasescu, avocatul familiei Năstase, al cărei apartament din strada Zambaccian a fost percheziţionat - n.r.)", a completat preşedintele Camerei. El a pretins că ştie întreaga strategie care a fost pusă la punct împotriva sa şi că, în acest context, nu mai vede rostul unei percheziţii în casele sale. "ştiu foarte bine că va urma un rechizitoriu şi că voi fi trimis în instanţă", a spus Năstase, adăugând că termenul pentru acest lucru este de două săptămâni.Raportul Comisiei juridice va fi trimis grupului parlamentar al PSD şi va ajunge, apoi, în plenul Camerei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite